Stát chystá Národní hospodářskou strategii do roku 2030. (Ilustrační foto: Twitter Karel Havlíček)

Národní ekonomická rada vlády (NERV) chystá Národní hospodářskou strategii až do roku 2030. Ta se zaměří především na využití 182 miliard z fondu obnovy Evropské unie. Součástí strategie bude navíc Národní investiční plán, uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). 

Informovala o tom Česká televize.

„182 mld. Kč je nový zdroj, který využijeme pro podporu přechodu na digitalizaci, ekologizaci průmyslu, přeměnu teplárenství, vodovodní a kanalizační sítě, zdravotnictví,chytrou dopravu. Vše bude součástí hospodářské strategie, kterou připravujeme s NERV,“ napsal Havlíček na Twitteru.

Kromě toho bude dokument obsahovat i klimatické cíle, ke kterým se Česko v EU zavázalo.

Česko získá peníze z fondu obnovy EU po předložení reforem. Ty chce Havlíček představit do konce září.

„Ve strategii ukážeme strukturu průmyslu, energetiky i dopravy do roku 2030. Budeme vycházet z vědy výzkumu a inovací. To vše bude připraveno v ucelené podobě a provázáno s reformou vzdělávání a regionální politikou. A to vše bude navazovat na národní investiční plán. Ten bude součástí strategie,“ uvedl Havlíček.

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce evropské peníze využít zejména na podporu automobilového průmyslu, investice do zdravotnictví nebo na digitalizaci.

Současně chce urychlit čerpání evropských fondů. (pel)

Česko dostane z fondu EU 960 miliard korun. Dalších 410 miliard si může půjčit

Babiš se konečně vytasil s investičním plánem za 8 bilionů. Neví ale, kde vezme peníze na projekty