Babišův investiční plán zahrnuje 20 tisíc projektů za 8 bilionů korun. Premiér ale neví, kde na projekty vezme finance.

Premiér Andrej Babiš (ANO) konečně oficiálně představil dlouho utajovaný Národní investiční plán (NIP). Návrh je pro období do roku 2050 a obsahuje více než 20 tisíc investičních projektů v celkové výši asi 8 bilionů korun. Celkem 6,2 bilionu poputuje do dopravy. Druhý největší objem investic, 423,5 miliardy, je pro ministerstvo průmyslu a obchodu. Z čeho se projekty zafinancují, však zatím Babiš neví. 

V rozhovoru pro Lidové noviny premiér upřesnil, že plán považuje za databázi investic, přičemž součástí dokumentu není zajištění financování.

„Stěžejní je to, aby se projekty připravovaly. Ne že se bude čekat, až bude vyřešené celé financování, ministr musí vědět, co má popohnat a začít chystat, i když ještě nemá peníze,“ uvedl Babiš.

Smyslem je podle něj shromáždění veškerého investičního potenciálu země na jednom místě, vytvoření zásobníku projektů, odkud by si měli jednotlivé projekty ministři, hejtmani, primátoři, starostové vybírat.

Z celkových investic půjde 6,2 bilionu, tedy 77,4 procenta, do dopravy.

Většina z částky 423,5 miliard pro ministerstvo průmyslu je určena na dva nové jaderné bloky. Plán počítá s Dukovany i Temelínem.

Mezi další priority plán zahrnul energetiku, vzdělávání, podnikání a obchod, výzkum a vývoj, investice do regionů, zdraví, kulturu nebo bezpečnost.

Opozice i poslanci z řad koaličního ČSSD investiční plán zkritizovali.

„Předseda vlády hází různými čísly. Připadá mi, že je tipuje náhodně, jako ve Sportce. Všichni si přece pamatují, když se mluvilo o investičním plánu za 3,5 bilionu, za pět bilionů, teď už jsme na osmi bilionech. S realitou to už vůbec nemá nic společného,“ reagoval předseda ODS Petr Fiala na Twitteru.

Skutečný plán by podle občanských demokratů musel obsahovat harmonogram realizace, zdroj financování, prioritizaci, zodpovědnou instituci, napsala europoslankyně Veronika Vrecionová.

Chybějící plán financování projektů kritizoval i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Nad financováním projektů se ale pozastavil i Babišův koaliční partner – sociální demokracie. Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka je pro zaplacení projektů potřeba zdanit velké zahraniční firmy.

Andrej Babiš sice odkazuje na investiční fond, kam by měly přispívat banky, ten ale podle Hamáčka nebude na plány za biliony korun stačit.

Podle původních Babišových plánů měl NIP zahrnovat přes 17 tisíc projektů za 3,45 bilionu korun. Letos na konci listopadu toto číslo upravil na 20 tisíc projektů za 5 bilionů korun.

Plán údajně vznikl na základě krajských výjezdů menšinové vlády ANO a na základě požadavků jednotlivých resortů, obcí a krajů. V plánu je ale prý jen polovina z projektů, které Babiš při návštěvách regionů slíbil.

Premiér o investičním plánu poprvé mluvil loni, detaily o jeho obsahu ale odmítal zveřejnit.

Piráti v srpnu podali správní žalobu, ve které požadovali zveřejnění plánu, ale soud o ní dosud nerozhodl. Babiš tehdy Piráty za jejich krok kritizoval a oznámil, že plán zveřejní do konce roku.

Babiš investiční plán za 3 biliony neutajil, ukořistili ho Piráti: Většina peněz půjde do dopravy

(pel)