Piráti získali dlouho utajovaný Babišův Národní investiční plán za téměř 3 biliony korun. Většina peněz půjde hlavně na dopravní stavby. (Ilustrační foto)

Dlouho utajovaný Národní investiční plán (NIP), v rámci kterého plánuje český premiér Andrej Babiš přerozdělit až 2,8 bilionu korun, je venku. Dokument totiž ukořistili Piráti. Babiš přitom jeho obsah tajil od loňského listopadu a oficiálně se ho chystal představit letos na Vánoce – asi jako dárek občanům. Většina investic, celkem 2,1 bilionu,  půjde do dopravy. 

Informovaly o tom Hospodářské noviny a DeníkN.

NIP se zaměřuje na 6 oblastí, mezi které patří doprava, digitální komunikace, energetika, životní prostředí a sociální infrastruktura.

Podle původních Babišových plánů měl NIP zahrnovat přes 17 tisíc projektů za 3,45 bilionu korun.

„Výsledkem byla nová Mapa investičních preferencí, která vznikla v tomto roce. Absolutní objem prostředků nutných pro deklarované strategické investice dle sběru provedeného v roce 2019 se snížil na 2,8 bilionu korun,“ je uvedeno v dokumentu.

Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík v HN upozornil, že škrty se dotkly především ministerstev vedených sociální demokracií, naopak investice v resortech pod vedením ANO zůstaly.

Do investic v působnosti ministerstva práce se tak například má místo 76 miliard korun investovat šest.

Víc než tři čtvrtiny výdajů – přes 2,1 bilionu – půjdou do dopravy.

Následuje ministerstvo životního prostředí s investicemi za 125 miliard.

Vláda celkově do národního plánu zařadila 17 tisíc investic. Několik stovek z nich označuje za strategické.

V dokumentu přitom není stanoveno, kde stát peníze na investice vezme, ani to, které projekty budou mít prioritu.

Plán údajně vznikl na základě krajských výjezdů menšinové vlády ANO a na základě požadavků jednotlivých resortů, obcí a krajů. V plánu je ale prý jen polovina z projektů, které Babiš při návštěvách regionů slíbil.

Plán zahrnuje například dobudování dálnic D3, D11 a D35.

Naopak ze seznamu strategických projektů vypadly modernizace letišť v Karlových Varech a Ostravě a železniční spojení Liberce s Prahou. Nejsou tam ani slibované skokanské můstky ve Frenštátu pod Radhoštěm, rychlobruslařská hala, Velké kino ve Zlíně.

Nemluví se v něm ani o kanálu Dunaj-Odra-Labe, který dlouhodobě propaguje prezident Miloš Zeman, a zmíněna není ani vládní čtvrť, do které by chtěl Babiš sestěhovat některá ministerstva roztříštěná v palácích v centru metropole.

Babiš chystá vánoční dárek: Slíbil už konečně odtajnit Národní investiční plán za 5 bilionů

Utajovaný Babišův Národní investiční plán ČR za 3,5 bilionu zatím není hotový

(pel)