Novým politickým náměstkem ministra obrany se stal bývalý velvyslanec v Belgii či náměstek na ministerstvu zahraničí Vladimír Müller. Místo bylo neobsazené. Müller (56) dosud na ministerstvu působil jako poradce šéfa rezortu Lubomíra Metnara (za ANO).

„Vladimír Müller má dlouholeté zkušenosti jak z oblasti obrany a bezpečnosti, tak z mezinárodních vztahů a diplomacie. Ve spojení s detailní znalostí fungování resortu obrany může toto vše v nové funkci naplno využít,“ uvedl Metnar.

Müller v minulosti působil jako náměstek ministra zahraničí pro záležitosti EU a velvyslanec v Belgii. Ohledně zahraniční politiky a evropských záležitostí poskytoval konzultace ústředním orgánům státní správy, pracoval také na ministerstvu průmyslu a obchodu v oblasti evropských strukturálních fondů. Metnarovi radil od roku 2018.

„Na ministerstvu jsem začínal v období vstupu do NATO a pevně věřím, že v současné době budu přínosem zejména pro koordinaci úkolů uvnitř ministerstva i v komunikaci resortu s ostatními klíčovými aktéry obranné politiky státu. Ve vztahu k blížícímu se předsednictví ČR v Radě EU to bude velmi důležité,“ uvedl Müller.

Podle životopisu zveřejněném na webu ministerstva zahraničí Müller působil na začátku tisíciletí jako mezinárodní tajemník sociální demokracie. Živil se také jako nezávislý konzultant. V současné době je Müller nestraník.

Metnar po svém příchodu na ministerstvo obrany jmenoval politickou náměstkyní Kateřinu Blažkovou. Po jejím odchodu na místo náměstkyně pro řízení sekce správy a řízení organizací ministerstva obrany zůstala pozice neobsazena.

Ministerstvo hledá nové náměstky i pro důležitou sekci vyzbrojování a akvizic a pro sekci obranné politiky a strategie. V pozici náměstka pro akvizice skončil v únoru Filip Říha kvůli kritice zakázek, u kterých úřad na počátku zahájení procesu uvedl nižší cenu, než jaká nakonec byla reálná. Řízením sekce je pověřen Lubor Koudelka, do výběrového řízení se přihlásili dva zájemci. Vítěz zatím nebyl vybrán.

O post náměstka pro obrannou politiku a strategie se uchází čtyři lidé. Místo se uvolnilo po odchodu Jakuba Landovského na pozici českého velvyslance u NATO. Řízením sekce byl do konce června pověřen Radomír Jahoda, od července je vedením pověřen Martin Riegl, ředitel odboru obranné politiky.