Záchranářská loď Ocean Viking vylodila skupinu zachráněných migrantů na ostrově Sicílie. Migranti jsou vyšetřováni na covid-19 a míří do karantény.

Záchranářská loď Ocean Viking patřící nevládní organizaci SOS Méditerranée vylodila skupinu migrantů na italském ostrově Sicílie. Migranty zachráněné ze Středozemního moře poblíž Afriky čeká na evropské pevnině karanténa. Jedná se o skupinu 180 běženců, z nichž část  vyhrožovala spácháním sebevraždy a na moři po svém zachránění ohrožovala posádku lodi Ocean Viking.

Migranti se z větší části vylodili v sicilském přístavu Porto Empedocle v noci na úterý.

Záchranářská loď Ocean Viking se 180 migranty vylovenými z moře v uplynulých dnech neúspěšně žádala o povolení zakotvit v Itálii a na Maltě. Loď nakonec přijala Itálie.

Všechny migranty po odchodu z lodi čeká karanténa.

Mezi uprchlíky byla podle dřívějších informací jedna těhotná žena a 25 nezletilých, z nich 17 bylo bez doprovodu dospělého.

V sobotu organizace SOS Méditerranée uvedla, že šest migrantů se na lodi Ocean Viking pokusilo o sebevraždu s tím, že někteří běženci ohrožují ostatní uprchlíky i posádku.

„Situace na palubě se zhoršila do té míry, že už není zaručena bezpečnost 180 zachráněných ani posádky,“ varovala organizace. V důsledku toho nakonec plavidlo dostalo povolení zakotvit na Sicílii.

Ocean Viking, červenec 2020.

Migranti pobývali na humanitární lodi Ocean Viking týden. Po vylodění na Sicílii však byli migranti přemístěni na trajekt Moby Zaza, který kotví u téhož přístavu a na němž stráví běženci dva týdny v karanténě.

Podle lokálních médií zůstává na lodi Ocean Viking stále 57 migrantů, kteří čekají, až dorazí výsledky jejich testů na covid-19.

Plavidlo Ocean Viking opustilo dosud 123 migrantů s negativním testem na covid-19. Ti však byli v autobusem za doprovodu policie převezeni do karantény na trajekt Moby Zaza.

Na tento trajekt byly už minulý měsíc přemístěny desítky migrantů. Nyní je však téměř prázdný. Na 170 jiných běženců z něj bylo už po skončení jejich karantény přemístěno do střediska pro migranty v Crotone v Kalábrii.

Na trajektu zůstává asi třicítka migrantů, kteří měli pozitivní test na koronavirus a kteří jsou v oddělené zóně trajektu.

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Sebevražední migranti, kteří ohrožovali posádku záchranářské lodi, se vylodí v Itálii