Sebevražední migranti zachránění na moři lodí Ocean Viking se mohou vylodit v Itálii.

Migranti nedávno zachránění na moři lodí Ocean Viking se mohou vylodit v Itálii. Jedná se o skupinu migrantů vylovených ve Středozemním moři, z nichž někteří vyhrožovali spácháním sebevraždy a jiní ohrožovali na životech posádku záchranářské lodi. Italské úřady povolily lodi Ocean Viking, aby v sicilském přístavu vysadila na břeh celkem 180 migrantů.

Vylodění této skupiny migrantů v Itálii oznámila nevládní organizace SOS Méditerranée, která provozuje záchranářské plavidlo Ocean Viking.

Loď s migranty by měla do sicilského přístavu dorazit v pondělí ráno.

Mezi běženci je jedna těhotná žena a 25 nezletilých, z nichž 17 nemá na lodi žádný dospělý doprovod.

Záchranářská loď Ocean Viking v uplynulých dnech žádala o povolení k přistání v Itálii i na Maltě, ale její žádosti byly opakovaně zamítány.

V reakci na to se šest migrantů na lodi pokusilo o sebevražd. Někteří z běženců ohrožovali ostatní uprchlíky i posádku.

Organizace SOS Méditerranée uvedla, že situace na palubě se zhoršila do té míry, že už není zaručena bezpečnost 180 zachráněných ani posádky.

Podotkla dále, že chování a zhoršující se duševní stav pasažérů je způsoben neřešením situace a nejistotě, kterou uprchlíci prožívají.

Na plavidle byl vyhlášen mimořádný stav a posádka naléhavě žádala o povolení k zakotvení. Sedm předchozích žádostí bylo zamítnuto. (sfr)