Kompenzaci 1 200 korun na občana každé obci za bonus pro OSVČ, který byl hrazen z rozpočtů obcí a krajů, schválila sněmovna.

Každá obec dostane 1 200 korun na občana za ztráty související s financováním kompenzačního bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a společnosti s ručením omezeným. Poslanci nakonec schválili návrh Senátu, který pomoc obecním rozpočtům vložil do vládního protikrizového balíčku. Kraje ale mají smůlu, pro ně peníze zatím nejsou. 

Vláda původně chtěla pomoci obcím zvláštním zákonem. Senát ale úpravou zařídil, že by se peníze měly k obcím dostat rychleji.

Celkem by obce měly dostat 12,8 miliardy korun.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) s pomocí souhlasí a senátní návrh podpořila.

„Obce tak dostanou peníze na své investiční projekty o to dříve. Věřím, že nyní poslanci zodpovědně podpoří i novelu zákona o státním rozpočtu a s ní spojené navýšení vládní rozpočtové rezervy. Právě z ní má být obcím kompenzační příspěvek v celkové výši 12,8 mld. Kč vyplacen,“ napsala ministryně na Twitter.

A schválení vítá i Sdružení místních samospráv ČR.

„Jde o stejnou výši podpory, jakou obcím přislíbila vláda, ale přijetí tohoto pozměňovacího návrhu znamená jednodušší a rychlejší cestu. Proto jsme požádali starosty, a to nejen našich členských obcí, aby přijetí tohoto návrhu poslaneckou sněmovnou podpořili pokojným shromážděním na Malostranském náměstí příští úterý, kdy by sněmovna mohla o zákonu jednat,“ řekl v reakci na rozhodnutí senátoru Stanislav Polčák, předseda SMS ČR.

V rámci balíčku se dále například snižuje silniční daň nebo daň z přidané hodnoty na ubytování či sportovní a kulturní akce. (pel)

Vláda chce obce uchlácholit 13 miliardami. Sebere jim přitom 5krát více