Obce a kraje by podle návrhu vlády mohly dostat 1 200 korun na každého obyvatele, celkem by tak náklady činily 12,8 miliard. Samosprávám přitom seberou 5krát více.

Obce by mohly od státu dostat příspěvek 1 200 korun na obyvatele jako kompenzaci za ztráty související s financováním kompenzačního bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a společnosti s ručením omezeným. Babišova vláda chce návrh předložit sněmovně. Celkově plánuje uvolnit 12,8 miliardy. Sdružení místních samospráv ČR přitom očekává ztráty až 25 miliard korun kvůli vládním opatřením a dalších 40 miliard dělá předpokládaný propad ve sdílených daních. 

Informoval o tom Úřad vlády ČR.

„Nakonec jsme se domluvili už včera večer koaličně s panem předsedou Hamáčkem i s paní vicepremiérkou Schillerovou a teď to schválila vláda, že předložíme do Poslanecké sněmovny bonus 1 200 korun na každého obyvatele každé obce. To znamená, že celkově půjde o náklady ve výši 12,8 miliardy, z toho Praha činí 1,6 miliardy,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Počty obyvatel budou vycházet z údajů Českého statistického úřadu k 1. lednu 2020. Aby mohla být finanční pomoc obcím vyplacena co nejrychleji, požádá vláda Poslaneckou sněmovnu o schválení tohoto návrhu zákona již v prvním čtení.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) budou mít na bonus nárok všechny obce.

Babišova vláda totiž zavedením kompenzačního bonusu pro OSVČ a také schválením možnosti zpětného uplatnění daňové ztráty pro firmy zároveň sebere městům, obcím a krajům údajně až 25 miliard korun.

K danému je nutné připočíst předpokládaný propad ve sdílených daních cca mínus 40 miliard korun oproti vládní predikci na rok 2020, upozornily samosprávy. (pel)

Stát by měl krajům a obcím výpadek příjmů uhradit ze svého, míní rozpočtová rada

Někteří starostové vyhlásili stávkovou pohotovost. Obce přijdou o dalších 10 miliard

Města na protest proti vládě vyvěsila černé vlajky. Nechtějí platit bonusy OSVČ ze svých rozpočtů