Města a obce v Česku vyvěsily černé vlajky a parte. Protestují proti hrozbám ministryně Schillerové, že samosprávy budou bonusy pro živnostníky hradit ze svých rozpočtů. (Foto: FB SMS ČR)

Města a obce v ČR na protest proti vládnímu návrhu vyvěsily černé vlajky. Nechtějí platit kompenzační bonusy pro živnostníky ze svých rozpočtů. Celkově by totiž samosprávy mohly přijít až o 16 miliard korun. 

„Kompenzační bonus má negativní dopad na financování všech obcí, měst a krajů. Přinese jim ztrátu přesahující v součtu 16 miliard korun, a to nad rámec očekávaného výpadku v příjmech ze sdílených daní, který bude podle současných odhadů činit více než 50 miliard korun. Obce proto vyvěsí černé vlajky a vylepí symbolická ´parte´ za neuskutečněné investice,“ uvedlo v tiskové zprávě Sdružení místních samospráv.

Jen ze sdružení se zapojí přes tisíc obcí ve všech regionech ČR.

Výzvu k záchraně investic podpořilo také už 7 hejtmanů a pražský primátor, tedy většina Asociace krajů ČR.

Rada SMS ČR odsoudila jako nemístné hrozby ministryně financí Aleny Schillerové (ANO), že v případě schválení senátní verze zastaví vyplácení plateb pro OSVČ a malá s.r.o. Sdružení to pokládá za nátlak na poslance.

Foto: FB SMS ČR

„Očekával bych, že ministryně naopak představí plán, jak živnostníkům pomůže, jak naplní vůli Parlamentu ČR bez průtahů a poskytne tolik nutnou podporu ohroženým skupinám podnikatelů. Namísto toho přišly nemístné výhružky,“ uvedl předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

Vládní předlohu, podle které mají kompenzační bonus z třetiny hradit obce a kraje, vrátil poslancům Senát. Ten požaduje, aby peníze šly výhradně ze státní kasy a nezatěžovaly rozpočty měst a obcí.

Schillerová to odmítá a pohrozila pozastavením bonusů.

Pokud sněmovna nepřijme senátní návrh a výpadek příjmů způsobený kompenzačním bonusem nebude samosprávám nahrazen, budou příjmy u obcí nižší o 1 100 korun na jednoho obyvatele a u krajů o 400 korun na jednoho obyvatele. (pel)

Schillerová hrozí sebráním bonusů živnostníkům a malým s.r.o. Kvůli financování krajů a obcí