Snižování příjmů rozpočtů krajů a obcí může mít fatální důsledky, upozornila Národní rozpočtová rada. Stát by měl obcím a krajům výpadek příjmů uhradit ze státního rozpočtu. (Foto: Redakční koláž)

Stát by měl obcím a krajům kompenzovat výpadek příjmů ze státního rozpočtu. Vyplývá to ze čtvrtletní zprávy Národní rozpočtové rady (NRR) o stavu veřejných financí. Podle rady je v současné situaci pomoc státu podnikatelům nutná, a to i za cenu velkého nárůstu deficitu veřejných rozpočtů.

Významná restriktivní opatření proti šíření onemocnění covid-19, která paralyzovala ekonomiku, s sebou přinesla i propady příjmů veřejných rozpočtů a nárůst některých výdajů.

Navíc byla přijata řada opatření, která mají pomoci stabilizovat ekonomickou situaci zasažených podniků.

Z hlediska efektivity opatření přijímaných na podporu ekonomiky se bohužel v řadě případů ukazuje přetrvávající nepružnost některých částí veřejné správy, což se mimo jiné projevuje nevhodně nastaveným systémem žádostí a pomalostí jejich vyřizování.

NRR upozornila především na negativní dopady kompenzačního bonusu na rozpočty obcí a krajů. Nepříznivý vliv na rozpočty územních samospráv by měla také již Poslaneckou sněmovnou schválená možnost zpětného uplatnění ztráty v rámci daní z příjmů.

„Tento sektor veřejných rozpočtů přitom byl až dosud velmi stabilní a nebylo by dobré o tuto výhodu přijít. Rozpočty územních samospráv jsou již silně zasaženy cyklickým výpadkem veřejných příjmů a jejich další snižování může mít velmi nepříznivé dopady na jejich investiční aktivitu,“ uvedla NRR.

„Tu lze z hlediska rozsahu považovat za velmi významnou, neboť investice územních samosprávných celků v posledních letech tvořily téměř polovinu veškerých veřejných investic,“ doplnila.

Rozpočtová rada se proto domnívá, že takto masivní dodatečný výpadek příjmů by měl být místním rozpočtům kompenzován transferem ze státního rozpočtu v podobě nespecifických dotací.

„Pokud by byl výpadek řešen dotačními programy vázanými na konkrétní akce, výsledkem by byl nárůst administrativních nákladů a časové prodlevy, což by mohlo přispět k procyklickému chování veřejných investic, a tedy i k prohloubení hospodářského propadu. Kromě toho by došlo také k omezení fiskální autonomie místních samospráv,“ varovala rada.

Babišova vláda totiž zavedením kompenzačního bonusu pro OSVČ a také schválením možnosti zpětného uplatnění daňové ztráty pro firmy zároveň sebere městům, obcím a krajům údajně až 25 miliard korun.

Samosprávy proto vyhlásily 2. června protestní stávkovou pohotovost „Vláda chce vzít 20 mld. Kč obcím a městům. Schillený nápad!“. (pel)

Někteří starostové vyhlásili stávkovou pohotovost. Obce přijdou o dalších 10 miliard

Babiš slibuje obcím, že jim sebrané miliardy vrátí na dotacích. Ty chce dokonce zvýšit

Města na protest proti vládě vyvěsila černé vlajky. Nechtějí platit bonusy OSVČ ze svých rozpočtů