Opozice na mimořádné schůzi zkritizovala průběh první vlny pandemie koronaviru v Česku a postup Babišovy vlády. Zaznívala řada výtek a poslanci chtějí zřídit zvláštní vyšetřovací komisi.

Opozice si na mimořádné schůzi sněmovny, kterou svolali ODS a Piráti, podala vládu za postup během pandemie koronaviru. Mimo jiné chtějí opoziční strany prosadit zřízení vyšetřovací komise k ministerským nákupům ochranných zdravotnických pomůcek. K tomu se ale poslanci nedostali, schůze byla ve 13 hodin přerušena.

Pokračovat bude příští týden ve čtvrtek 4. června.

Opozice po vládě žádala, aby při další vlně více komunikovala s lidmi a veřejností.

Podle šéfa ODS Petra Fialy je potřeba se zaměřit na další vývoj a pomoc tuzemské ekonomice. Pokud by na případnou druhou krizi Česko reagovalo podobně, jako při té první, bylo by to podle Fialy selhání.

Upozornil, že fungování Česka a podnikání nezastavil virus ani pandemie, ale stát svými restrikcemi, které Fiala nezpochybňuje.

„Řada rozhodnutí, která vláda činila, nebyla podložena daty. Vláda rozhodovala na základě informací, které společnost neměla. Můžeme jen spekulovat jestli je měla či nikoli,” citovaly Novinky Miroslava Kalouska (TOP 09).

Šéf lidovců Marian Jurečka zkritizoval nedostatečnou ekonomickou pomoc některým skupinám obyvatel, např. živnostníkům na vedlejší úvazek.

Svolavatelé schůze ODS a Piráti chtěli také projednat způsob pořizování ochranných pomůcek a dalšího zdravotnického materiálu. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) už oznámil, že nákupy ministerstev vnitra a zdravotnictví prověří.

„Máme zcela čisté svědomí, že jsme postupovali tak, jak to jen bylo možné,“ obhajoval se ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). (pel)