Vláda prohrála válku s kadeřnicemi, které se vzbouřily proti ochranným epidemickým štítům. (Ilustrační foto)

Babišova vláda prohrála epidemiologickou válku proti kadeřnicím kvůli povinnému nošení ochranných štítů a roušek při stříhání zákazníků. Premiér Babiš pod tlakem kadeřnic slíbil, že vládě předloží návrh na zrušení povinnosti používat ochranné štíty.

Premiér Andrej Babiš, předseda hnutí ANO, v pondělí na jednání vlády navrhne, aby kadeřníci, ale i manikérky a pedikérky už nemuseli dále při kontaktu se zákazníky nosit ochranné štíty.

Babiš to oznámil serveru idnes.

„Myslím, že v pondělí vládu ukecám, aby kadeřníci nemuseli mít ty kryty,“ deklaroval předseda vlády České republiky.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) má zrušení povinnosti projednat s epidemiologickou komisí. Kadeřníci a další podobné profese musí při stříhání či jiném kontaktu se zákazníky nyní povinně nosit roušku i štít.

Babiš o celé záležitosti mluvil s hygieničkami Jarmilou Rážovou a Zdeňkou Jágrovou.

„Ony říkají, že by ty kryty kadeřníci nemuseli mít,“ řekl premiér.

Vládní epidemiolog Rastislav Maďar před několika dny prohlásil, že kadeřníci představují pro klienty riziko a musí i nadále akceptovat nošení roušky a štítu.

Řada kadeřníků však používání štítů tvrdě kritizuje s tím, že povinnost současného nošení štítu a roušky je ohrožuje na zdraví. Špatně se jim dýchá. Významně také zvyšuje zdravotní rizika u kadeřníků či kadeřnic s vyšším krevním tlakem.

Někteří kadeřníci kvůli nošení štítu a roušky omdleli nebo se jim spustila krev z nosu.  (sfr)