Německá kancléřka Angela Merkelová během videokonference s premiéry V4 litovala, že nemůže přijet do Prahy. Premiéra Babiše se ptala, jestli ještě funguje hospoda U Dvou koček. (Foto: Redakční koláž)

Německá kancléřka Angela Merkelová je smutná, že nemůže přijet na pivo do Prahy. Řekla to českému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) během jednání předsedů vlád visegrádské čtyřky (V4), ke kterému se později také připojila. Země se shodly na brzkém ukončení hraničních kontrol, jakmile to vývoj pandemie koronaviru dovolí.

„Kromě spousty důležitých témat zmínila i to, že ji mrzí, že nemohla přijet osobně, projít se po Karlově mostě a dát si pivo v hospodě U Dvou koček. Až si najde čas a přijede do Prahy, určitě to napravíme,“ napsal Babiš na Twitteru.

Tématy videokoneference byly ekonomická obnova, víceletý finanční rámec i postupné uvolňování hraničních kontrol.

„Vyjádřil jsem přání, abychom mezi Slovenskem, Maďarskem, Rakouskem, Německem a námi otevřeli hranice najednou 15. června. Separátní jednání s kancléřkou Angelou Merkelovou bylo moc fajn,“ uvedl Babiš.

Diskutovalo se také o podpoře automobilového průmyslu nebo turistického ruchu v lázeňství.

Předsedové vlády jednali prostřednictvím videokonference, ke které se později připojila německá kancléřka.

Jednání bylo náhradou za plánovaný summit Česka, Slovenska, Polska, Maďarska a Německa, který se měl uskutečnit v rámci českého předsednictví ve V4. (pel)