Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhne snížení platů politiků.

Snížení platů politiků navrhuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Méně by tak pobírali poslanci, ministři i senátoři. Kromě toho chce platy politiků ministryně navázat na minimální mzdu. 

„Celá země si tady utahuje opasky a co my? Měli bychom začít sami u sebe, pracujícím, seniorům, nemocným a rodinám peníze brát nebudeme. Navrhneme proto výrazné snížení platu poslanců a senátorů v příštím roce. A chci také navázat platy politiků na minimální mzdu,“ napsala Maláčová na Twitteru.

Aktuálně se platy politiků odvíjejí od průměrné mzdy v podnikatelské sféře. Nově by neměly překročit pětinásobek minimální mzdy, která je nyní 14 600 korun. Maximálně by tak měsíčně brali 73 tisíc korun.

Základní měsíční plat poslance a senátora letos činí 90 800 tisíc korun hrubého. Většina zákonodárců však pobírá i funkční příplatky v rozsahu desítek tisíc korun měsíčně.

Šéfové parlamentních výborů, komisí a delegací si tak měsíčně přijdou na 127 800 tisíc korun, předsedové obou parlamentních komor dokonce až na 243 800 tisíc korun. (pel)

Radikální Klaus ml. navrhl revoluci: Poslancům vzít platy a vyhnat je ze Sněmovny do práce

Koronavirus do dubna zastavil práci poslanců ve sněmovně. Dál jim ale poběží plný plat