Na Marsu nejspíš před více než 3,7 miliardami let existovala voda, zjistili vědci. Pradávné řeky za sebou nechaly vymleté břehy. (Foto: NASA)

Na Marsu asi kdysi byly řeky, jezera a dokonce i oceány. Evropští vědci zjistili, že Rudá planeta byla před miliardami let teplejší a mohla mít dostatek vody na podporu života. Ve skutečnosti si odborníci myslí, že Mars je jedním z nejpravděpodobnějších míst, kde najdeme důkazy mimozemského života.

Upozornil na to server Novinky.cz s odkazem na studii v odborném časopise Nature Communications.

Tým prozkoumal Mars pomocí dat nasbíraných sondou NASA.

Satelit s vysokým rozlišením zachytil detailní snímky skalní stěny útesu se známkami říčního systému vytvořeného před více než 3,7 miliardami let. To je zhruba ve stejnou dobu, kdy začal život i na Zemi.

Nalezené horniny se jinak běžně vyskytují na březích řek. Ty by nepřetržitě přesouvaly své vpusti a vytvářely tak písečné břehy.

K procesům navíc mělo docházet během velmi dlouhého časového období.

„Řeky, které tvořily tyto skály, nebyly jen jednorázovou událostí, pravděpodobně byly aktivní několik desítek až stovek tisíc let,“ uvedl výzkumný pracovník Joel Davis.

Tým vědců vedený vědci z Nizozemska a Velké Británie věří, že sedimentární horniny z tohoto období by mohly být ideální pro hledání důkazů o minulém životě na Marsu.

V roce 2022 má Evropská kosmická agentura (ESA) vyslat Rosalind Franklin ExoMars Rover, který prozkoumá podobné terény. cílem je určit, zda na Marsu někdy byl život. (pel)