Vojtěchův resort zatím víc pravomocí nedostane. Vláda přerušila projednávání novely zákona o ochraně veřejného zdraví.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) a jeho resort prozatím více pravomocí nedostanou. Vláda přerušila projednávání novely zákona o ochraně veřejného zdraví, který měl mj. zajistit zachování koronavirových zákazů i po skončení nouzového stavu. Vnitro se chystá navrhnout změnu ústavního zákona.

„Projednávání novely zákona o ochraně veřejného zdraví bylo na vládě přerušeno, vnitro  připraví do čtvrtka návrh dalšího postupu formou novely ústavního zákona o bezpečnosti ČR,“ napsal Hamáček na Twitteru. 

Vláda se snaží novelou zákona o ochraně veřejného zdraví zachovat zákazy, které by ukončením nouzového stavu 17. května přestaly platit.

Ministerstvo zdravotnictví by tak mohlo zavést některé restrikce i bez krizového zákona a získalo by navíc díky tomu rychle nové pravomoce.

Kabinet požaduje schválení ve stavu legislativní nouze.

Vláda ale v pondělí schválila obnovení vlakových a autobusových spojů do zahraničí od 11. května. Zákaz platí od 14. března.

Ošetřovné pro živnostníky kvůli uzavřeným školám či sociálním službám se zvýší ze 424 na 500 korun na den, a to s platností od dubna. Vyšší částka se bude vyplácet nejdéle do konce června. (pel)