Když bude potvrzen Babišův střet zájmů, měl by premiér odstoupit, nebo se odstřihnout od Agrofertu, zní doporučení z Bruselu.

V případě, že se potvrdí střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), měl by se předseda vlády vzdát křesla, nebo přestat přes firmy Agrofertu čerpat peníze z evropského rozpočtu. Doporučují to europoslanci z výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu v připravované zprávě, která hodnotí jejich kontrolu v Česku letos v únoru. 

Poslanci rovněž požadují po Evropské komisi (EK), aby zastavila vyplácení jakýchkoli dotací holdingu, dokud se možný Babišův střet zájmů nevyřeší.

Únorovou kontrolní misi Evropského parlamentu Babiš pourážel a označil za politickou misi. Zároveň zopakoval, že ve střetu zájmů není a že postupoval podle českého zákona, když svůj holding Agrofert zaparkoval do svěřenských fondů.

Podle předsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu Moniky Hohlmeierové (CSU) byla mise účelná a splnila svůj cíl.

„Přijeli jsme s celou řadou otázek, dostali jsme řadu odpovědí, a nakonec odjíždíme a máme mnohem více otázek. Získali jsme dojem, že není zaveden jasný systém, který by identifikoval střet zájmů. Je zapotřebí, abychom postupně zanalyzovali situaci v příštích týdnech a měsících,“ řekla tehdy Hohlmeierová.

Delegace Evropského parlamentu se zabývala také propojeností firem, kdy z nedostatečné aplikace směrnice benefitují velké podniky, jako například Agrofert, na úkor těch malých. Těm malým jsou navíc dotace určeny primárně.

Výbor již v prvním návrhu zprávy začátkem dubna vyzval české úřady k „bezodkladnému řešení systematických nedostatků v odhalování, prevenci a odstraňování střetu zájmů“.

Podle poslanců by Babiš měl „přestat vyvolávat pochybnosti o nezávislém a objektivním výkonu svých funkcí“.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, kdy koncern kvůli českému zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

Podle kritiků ale premiér Agrofert nadále ovládá. Právní služba EK dospěla koncem listopadu k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích.

Babiš střet zájmů opakovaně odmítá, Česku podle něj nehrozí vracení evropských peněz. Také Agrofert tvrdí, že holding postupoval podle zákonů.

Loni v listopadu poslala Evropská komise do Česka jinou auditní zprávu zaměřenou na čerpání ze strukturálních fondů, podle které Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů.

I v tomto případě předseda vlády odmítá, že by byl ve střetu zájmů. (pel)