Pandemie koronaviru narušuje plány NASA. Spojené státy tak asi nestihnou přistání na Měsíci do roku 2024, jak si slibovaly.

Pandemie koronaviru zasadila ránu plánům Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Spojené státy asi nestihnou přistání na Měsíci do roku 2024, jak původně plánovaly. Agentura přerušila vesmírný program, protože byl jeden ze zaměstnanců pozitivně testován na přítomnost covidu-19.

,,Uvědomujeme si, že to bude mít jisté dopady na plánované mise NASA, ale vzhledem k analýzám celé situace a snaze našich týmů minimalizovat jakákoli rizika je zdraví a bezpečnost našich zaměstnanců naší prioritou,“ uvedl Jim Bridenstine, správce NASA.

Zavřena byla centra Michoud Assembly Facility v New Orleans a Stennis Space Center v Mississippi, kde byl jeden ze zaměstnanců pozitivně testován na přítomnost koronaviru.

Zastaveny tak byly práce na raketě Space Launch System (SLS) a kosmické lodi Orion.

Zkušební let vývojového programu SLS tak bude odložen o několik let. Jeho náklady přitom už nyní překročily vymezenou částku asi o 2 miliony dolarů.

A v ohrožení by se mohly ocitnout i další plánované vesmírné mise USA.

Zpozdit by se tak mohlo vyslání průzkumného vozítka na Mars, které je prozatím naplánováno na červenec.

Odložena byla i mise NASA vyslání Vesmírného dalekohledu Jamese Webba, který má vystřídat již dosluhující Hubbleův teleskop. (pel)

Američani chtějí koronaviru pláchnout do vesmíru: Přihlásilo se jich 12 tisíc

Lunární mise: Japonci pomůžou Američanům kolonizovat Měsíc