Nobelista Stiglitz zkritizoval Trumpa za to, že se kvůli němu Spojené státy ocitly na úrovni třetího světa.

Joseph Stiglitz, přední ekonom a držitel Nobelovy ceny, přirovnal reakci USA na pandemii koronaviru k zemím třetího světa. Z prohloubení koronavirové a ekonomické krize obvinil amerického prezidenta Donalda Trumpa a Republikánskou stranu. Varoval také, že Spojené státy směřují k druhé velké hospodářské krizi.   

Stiglitz upozornil na to, že se v současnosti miliony lidí obrací na potravinové banky, které nejsou schopné enormní poptávku pokrýt. 14 % populace je přitom závislých na potravinových lístcích, informoval The Guardian.

Podle ekonoma v USA nefunguje systém veřejného sociálního zabezpečení. Republikánská strana navíc v současné krizi odmítla dát nakaženým lidem 10 dní nemocenské, takže mnoho z nich šlo do práce. Tím se nákaza nekontrolovaně rozšířila dál.

Vinu na šíření koronaviru má podle mnoha odborníků i velká nerovnost v americké společnosti.

Dlouhodobý kritik Trumpa dále vyjádřil obavy, že sociální infrastruktura nebude schopná zvládnout vysokou míru nezaměstnanosti. Ta by v následujících měsících mohla vzrůst až na 30 %.

USA pod Trumpovým vedením tak podle jeho prognóz směřují k druhé velké hospodářské krizi.

Stiglitz obvinil amerického prezidenta i z toho, že podcenil závažnost situace a nezajistil s předstihem dostatečnou zásobu testovacích sad, masek a jiných ochranných pomůcek.

Podle jeho názoru bylo chybou i uzavření kanceláře Bílého domu pro pandemie a snížení finančních prostředků pro Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí.

Obrat k lepšímu by podle experta mohl nastat po listopadových prezidentských volbách. Pokud Trump ve volbách prohraje a Demokratická strana získá převahu v obou komorách Kongresu, mají USA šanci nastolit progresivnější směrování země a zmírnit dopady krize. (kag)