Výroba aut v březnu v Česku klesla o 36 procent. Automobilky tak odhadem přišly za měsíc o 67 miliard korun.

Pandemie koronaviru výrazně dopadla na výrobu motorových vozidel v České republice. Automobiloví výrobci v tuzemsku přišli za měsíc odhadem o 67 miliard korun. Výroba nových vozidel se v březnu dramaticky propadla o 36 procent. V 1. čtvrtletí pak produkce klesla o 11 procent. 

Informovalo o tom Sdružení automobilového průmyslu.

„Celkově lze kvůli odstávkám v březnu a dubnu očekávat propad výroby v Česku až o 170 tisíc motorových vozidel, tedy zhruba o 12 % celkové roční produkce, toto číslo bude navíc v průběhu roku 2020 dále narůstat,“ uvedl Bohdan Wojnar, prezident Sdružení automobilového průmyslu.

Téměř 90 % firem v odvětví bylo donuceno zastavit nebo významně omezit výrobu.

Odhadované měsíční propady tržeb jen u výrobců vozidel přesahují podle údajů AutoSAP 50 miliard korun. U dodavatelů se pak odhaduje pokles tržeb o zhruba 45 %, což představuje ztrátu více než 17 miliard korun měsíčně.

„Všechny uvedené ztráty se přitom budou s postupujícím časem dále prohlubovat. Nelze očekávat návrat k normálnímu chodu, aniž by byla přijata rychlá a robustní opatření,“ zdůraznil Wojnar.

V březnu bylo proti loňsku vyrobeno o 47 452 automobilů méně (pokles 36,2 %).

V 1. čtvrtletí bylo vyrobeno 322 908 automobilů, 1 284 autobusů, 306 nákladních vozidel a 118 motocyklů.

Pokles celého segmentu motorových vozidel, který je v Česku z více než 99 % tvořen výrobou osobních a lehkých užitkových vozidel, činil kvartálně 11 % proti hodnotám za rok 2019. (pel)