Navzdory smrtící koronavirové pandemii stát o víkendu sebere lidem 1 hodinu, když opětovně nastolí takzvaný "letní čas".

Navzdory smrtící koronavirové pandemii stát o víkendu sebere lidem 1 hodinu, když opětovně nastolí takzvaný „letní čas“. V neděli v 02:00 si občané musí posunout hodiny na 03:00, čímž si zkrátí noc o jednu hodinu. Podle řady odborníků má střídání času negativní vliv na zdraví a psychiku lidí. Střídání letního a „zimního“ času by mohlo být již od příštího roku zrušeno.

Poslanci Evropského parlamentu loni v březnu podpořili plán na zrušení povinného střídání standardního a letního času v roce 2021. Podmínkou však je, aby členské státy EU svůj postup koordinovaly a předešlo se tím případnému narušení fungování jednotného trhu.

Návrh příslušné evropské směrnice počítá s tím, že jednotlivé země si samy určí, zda zachovají nastálo standardní, či letní čas. Členské státy EU mají do letošního dubna informovat Evropskou komisi, jakou variantu preferují.

Iniciativu, jejímž cílem bylo zrušení střídání času, spustila v roce 2017 skupina europoslanců v čele s tehdejším českým europoslancem Pavlem Svobodou (KDU-ČSL).

Na začátku procesu zrušení „letního času“ stálo „evropské referendum“ v podobě dotazníku, který občanům EU předložila Evropská komise v roce 2018. Veřejnost se v této anketě vyslovila pro konec střídání času.

Přechod na umělý letní čas uplatňují všechny evropské státy s výjimkou Ruska, Běloruska, Islandu, Grónska a norských ostrovů Jan Mayen a Svalbard.


Více o tématu čtěte zde:

Stát jako nejvyšší pán života: Už 100 let lidmi manipuluje letním a zimním časem

Letní čas nepřináší ekonomice úspory. Přesto stát nařídil manipulovat s časem po dalších 5 let

Komentář: Chaos letního času poukázal na manipulativnost Babišových europoslanců

Boj o změnu času: Europoslanci požadují zrušit střídání letního a zimního času