Sedm desítek europoslanců vyrazilo do boje proti změnám času. Požadují zrušit tradiční systém střídání zimního a letního času.

Konec změny času je možná na obzoru. Skupina 70 europoslanců požaduje zrušit střídání letního a zimního času. Změna času dvakrát do roka podle nich už nepřináší žádné výrazné úspory energie a navíc má negativní dopady na lidské zdraví. Na zimní čas evropské země po sedmi měsících opět přejdou v noci na neděli 29. října.

„Věřím, že návrh na rezoluci podepsaný takovýmto množstvím europoslanců vydává jasný signál, že by se s tím mělo něco dělat,“ řekl ve Štrasburku Pavel Svoboda, který předsedá pracovní skupině proti změnám času.

Ve skupině je sedm desítek poslanců ze všech osmi parlamentních frakcí.

I v České republice má podle Svobody snaha o zrušení „neužitečného jevu” střídání času řadu příznivců. Připomněl například petiční akci svého stranického kolegy a senátora Petra Šilara.

Kromě Svobody je členem pracovní skupiny proti střídání času i řada dalších vlivných europoslanců, například bývalá finská ministryně a čerstvá místopředsedkyně Evropského parlamentu Heidi Hautalaová, místopředsedkyně bavorské Křesťanskosociální strany (CSU) Angelika Nieblerová, slovenská europoslankyně Anna Záborská či polský europoslanec Andrzej Grzyb.

Na tiskovou konferenci je přišlo podpořit i několik aktivistů za zrušení letního času, například z Francie, Nizozemska či Belgie.

„Podporuji tu iniciativu, protože mám velmi mnoho ohlasů i ze svého regionu,” řekla německá poslankyně Nieblerová.

Ta před třemi lety sama iniciovala petici za zákaz střídání času, pod kterou shromáždila během dvou týdnů 20 tisíc podpisů.

„Komise zatím nic neudělala, proto se musíme dál snažit. Neexistuje jediný důvod, proč bychom měli na změně času lpět,” zdůzaznila.

V Polsku už tamní parlament schválil v prvním čtení zákaz střídání letního a zimního času od příštího roku. Předlohu do Sejmu předložila Polská lidová strana. Její člen, europoslanec Adrzej Grzyb, je zároveň členem pracovní skupiny v Evropském parlamentu.

„Více než 60 procent obyvatel Polska je podle průzkumu veřejného mínění proti změnám času,” řekl Grzyb.

Změny se podle něj dotýkají hlavně rodin s dětmi, ale i lidí zdravotně znevýhodněných. Aspoň dočasné problémy se svými „biologickými hodinami” má podle Grzyba ale většina lidí.

Komentář: Stát jako nejvyšší pán života: Už 100 let lidmi manipuluje letním a zimním časem

(pel)