Karanténní opatření přinesou propad o dva procentní body z ročního růstu ekonomiky, varovala OECD. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Karanténní opatření přinesou propad o dva procentní body z ročního růstu ekonomiky, varovala Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Generální tajemník OECD Ángel Gurría lídrům zemí G20 oznámil, že každý měsíc v karanténě povede ke snížení meziročního růstu HDP státu o dva procentní body.

„Naše nejnovější odhady ukazují, že izolace přímo dopadne na odvětví, která tvoří až třetinu hrubého domácího produktu nejsilnějších ekonomik,” konstatoval Gurría.

„Podle našich výpočtů každý měsíc izolace a karantény bude znamenat pokles ročního růstu HDP o dva procentní body,” upřesnil.



Samotný sektor cestovního ruchu podle něj čeká prudký pokles. V tomto čtvrtletí se může jednat o propad o 50 až 70 procent. „Velká část ekonomik upadne do recese,” dodal.



Odbory v Česku předpovídají, že v důsledku koronavirové epidemie propadne HDP až o 8 procent a bez práce prý zůstane až 450 tisíc lidí.

Podle odhadu společnosti Deloitte by česká ekonomika letos mohla poklesnout až o deset procent. Počet nezaměstnaných by se mohl do konce roku ztrojnásobit.

Česká národní banka (ČNB) počítá s recesí trvající do konce roku. (sfr)


Materiál OECD ZDE.