Ošetřovné bude stát proplácet po celou dobu trvání uzavření škol a školek.

Ošetřovné bude možno čerpat po celou dobu uzavření škol a školek v důsledku koronaviru. Nově budou moci ošetřovné čerpat také OSVČ. Věk dětí, na které bude možné ošetřovné čerpat, se zvýší na třináct let. Sněmovna bude o vládním návrhu hlasovat v úterý.

„Ošetřovné by mohly nově čerpat všechny rodiny s dítětem do třináctých narozenin. Je to 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu,“ specifikovala rozsah opatření ministryně práce sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ve čtvrtek večer.

Původně byl na stole i plán, podle kterého by se ošetřovné vyplácelo na děti až do patnácti let věku. Od tohoto návrhu však vláda upustila. Děti po třináctém roku věku totiž podle psychologů začínají požívat značné míry operativní autonomie.

Výjimku mají v současnosti samoživitelky a samoživitelé, jimž se vyplácí ošetřovné na školáky až do 16 let věku.

Novým návrhem dojde k zásadnímu prodloužení doby proplácení ošetřovného.

„Ošetřovné bude platit po celou dobu mimořádného opatření a po celou dobu uzavření škol a školek a bude platit i zpětně. Ti, kdo si již požádali, tak nebudou muset vyplňovat novou žádost,” uvedla Maláčová.

Po apelu ze strany Asociace malých a středních podniků a živnostníků se vláda rozhodla zahrnout do ošetřovného i OSVČ.

„Dohodli jsme se, že ošetřovné pro OSVČ půjde z gesce ministerstva průmyslu a obchodu a bylo dnes schváleno ve výši 424 korun na den, což je asi 14 tisíc korun za měsíc,” řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Peníze pro živnostníky by měly jít z programu Záruka COVID. Tím resort průmyslu a obchodu plánuje zmírnit dopady opatření proti koronaviru na pracovní trh.

Vyplácení ošetřovného bude znamenat zásah do rozpočtu, celkový účet pak bude odviset od délky trvání uzavírky škol.

„Celé toto opatření bude stát zhruba 2,7 miliardy korun měsíčně, a týká se podle našich propočtů 190 tisíc osob, na které lze čerpat ošetřovné,“ řekla Maláčová.