Obchody v Česku zůstanou kvůli šíření koronaviru na 10 dní zavřené, rozhodla vláda. Výjimku mají potraviny nebo lékárny. (Foto: Redakční koláž)

Obchody v Česku zůstanou kvůli koronaviru nejméně 10 dní zavřené, rozhodla vláda. Výjimku mají prodejny potravin, lékárny, drogerie, čerpací stanice a několik dalších. Nařízení platí od sobotních 06:00 do 24. března do 06:00.

„Posílili jsme opatření proti koronaviru. Situace je velmi dynamická, proto jsme zasedli s kolegy ministry ještě v noci. Musíme omezit kontakt lidí, abychom zamezili šíření infekce. Na 10 dní se tak zavřely s výjimkou potravin, lékáren či benzinek všechny obchody, OC a restaurace,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na Twitteru.

V provozu mohou zůstat i trafiky, chovatelské potřeby, optiky a obchody s výpočetní technikou.

Počínaje sobotou se zavřou také všechny hospody, bary a restaurace s výjimkou závodního stravování. Zákaz neplatí pro provozovny rychlého občerstvení, které mají výdejové okénko.

Od 12. března platí na území ČR nouzový stav. Platí zákaz veřejných a soukromých akcí s účastí nad 30 osob. Školy, kulturní, sportovní i rekreační zařízení jsou také mimo provoz.

Od sobotní půlnoci byly obnoveny i kontroly na hranicích s Německem a Rakouskem. Hranice je možné překročit jen na 11 vymezených hraničních přechodech. Zastavena je navíc veškerá vlaková, autobusová i lodní doprava se všemi sousedními státy.

Od 16. března bude zakázán cizincům ze všech zemí vstup na české území. Stejně tak lidé z Česka nebudou moci nikam vycestovat.

Podle posledních informací ministerstva zdravotnictví bylo v sobotu dopoledne na koronavirus v Česku pozitivních 150 pacientů z celkových 3 094 testovaných. (pel)