Podíl nezaměstnaných v únoru klesl na 3 procenta, ukázala data zveřejněná Úřadem práce ČR.

Nezaměstnanost v únoru klesla na 3 procenta. K poslednímu únorovému dni úřad evidoval 227 369 uchazečů o zaměstnání. To je o 2 653 méně než v lednu a o 14 048 osob méně než před rokem. Zároveň jde o nejnižší únorovou hodnotu od roku 1997, kdy bylo bez práce 206 658 lidí. 

Uvedl to Úřad práce ČR.

„Z evidence ÚP ČR odešlo v únoru více než 36 tisíc lidí. Řada z nich nachází uplatnění díky postupnému rozjezdu sezónních prací zejména ve stavebnictví, gastronomii, zemědělství, lesnictví, lázeňství nebo třeba cestovním ruchu. Zároveň v horských střediscích stále trvá zimní turistická sezóna. Ze strany měst a obcí zaznamenáváme vyšší zájem o pracovníky na a údržbu veřejných prostor,“ uvedl ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín.

Zaměstnavatelé nabízeli v únoru 351 624 volných pracovních míst.

Vývoj na trhu práce aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období. Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech.

V evidenci byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou.

Průměrný věk nezaměstnaných činil v únoru 43,1 roku. Průměrná délka nezaměstnanosti činila 440 dnů.

Zaměstnavatelé měli v únoru největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, montážní dělníky, pomocníky ve výrobě, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, kuchaře, zedníky nebo pomocné manipulační pracovníky.

Firmám dlouhodobě chybí kvalifikovaní řemeslníci, ale také odborníci v informačních technologiích. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory.

V mezinárodním srovnání měla ČR podle posledních dostupných dat EUROSTATU (za leden 2020) nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU. (pel)