Stát plánuje dotovat podnikatelům negativní dopady opatření proti koronaviru částkou až 1 miliarda Kč. (Ilustrační foto: redakční fotokoláž).

Stát plánuje dotovat podnikatelům negativní dopady opatření proti koronaviru. Celková finanční podpora pro podnikatele v souvislosti s koronavirem by měla dosáhnout 600 milionů Kč. Bude-li třeba, částka se případně navýší až na jednu miliardu. Koronavirové dotace bude v pondělí projednávat vláda.

Speciální dotační program COVID zpracovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (MPO) společně s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB). Návrh chce předložit v pondělí k posouzení vládě.

Program má podnikatelům pomoci s výpadkem financí, tedy cashflow. Zjednodušeně by mělo jít o „rychlé peníze“, které by státní ČMZRB při splnění stanovených podmínek poskytla.

Informovalo o tom MPO.

„Pomoc se má týkat podniků, které kvůli nákaze přišly o obchodní zakázky v Itálii nebo v Číně, také dopravců kvůli poklesu přeprav, nebo podnikatelů, kteří doplatili na zrušení veletrhů. Půjde o 650 tisíc až 15 milionů korun pro jeden subjekt,“ vysvětlil vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

„Žádosti o COVID úvěr by ČMZRB začala přijímat do měsíce od schválení programu vládou, návrh chceme předložit k posouzení zítra,“ upřesnil.

Návrh programu mimo jiné počítá s ročním odkladem splátek a splatností dva roky.

„Z COVID úvěru by malé a střední podniky mohly financovat drobný majetek či zásoby, firmy starší tři let například i mzdy nebo pohledávky,“ prohlásil náměstek ministra průmyslu a obchodu pro evropské fondy Marian Piecha.

„Žádostí o podporu by měla posuzovat komise složená z expertů ministerstva a ČMZRB,“ podotkl dále.

Podpora podniků z COVID úvěru by se mohla týkat situace, kdy například dojde k nařízení karantény v podniku, zpozdí se plnění nebo se zruší obchodní kontrakty kvůli opatřením, která souvisejí s koronavirem aj.

Vlastní realizace záleží na rozhodnutí vlády, návrh jí chce MPO předložit k posouzení na zítřejší jednání. Resort, který situaci průběžně sleduje a vyhodnocuje, chystá i další formy podpory a průběžně poskytuje potřebné informace. (sfr)