Počet nakažených koronavirem v Česku se ve čtvrtek vyhoupl na celkem dvanáct osob. (Ilustrační foto - redakční fotokoláž)

Soukromá laboratoř v Česku testuje pacienty na koronavirus čtyřikrát levněji, než státní zdravotnictví. Upozornil na to server idnes.cz, ovládaný premiérem Andrejem Babišem. Počet nakažených koronavirem v Česku se ve čtvrtek vyhoupl na celkem dvanáct osob. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha není správné, aby soukromé laboratoře prováděly testy na koronavirus. Žádné nařízení jim to ale nezakazuje.

Státem určené laboratoře pacienty často odmítají, desítky jich tak vyhledají pomoc jinde. A náklady jsou čtyřikrát nižší než „oficiální“ cestou, uvedl server idnes.cz.

Přinesl případ ženy z Prahy 6. Nakažená byla odmítnuta jinde, nechala se proto vyšetřit za vlastní peníze v soukromé laboratoři.

Tato soukromé laboratoř v úterý kolem deváté hodiny večer zjistila, že žena z Prahy 6 má v těle virus SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění COVID-19. Vedoucí laboratoře ihned kontaktovala pacientku a dala zprávu hlavní pražské hygieničce Zdeňce Jágrové.

Současně zprávu předala i Státnímu zdravotnickému ústavu, se kterým o půl dvanácté v noci hovořila.

V soukromé laboratoři stál test na koronavirus 1264 korun. Podle oficiálních údajů státu stojí test pět tisíc korun.

Koronavirus v ČR: 12 nakažených

Počet nakažených koronavirem v Česku se ve čtvrtek vyhoupl na celkem dvanáct osob. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví.

Národní referenční laboratoř potvrdila další čtyři pozitivní vyšetření na koronavirus. Ve dvou případech se jedná o kontakty osob, u kterých byl virus potvrzen již v minulých dnech. Celkem je v ČR dvanáct potvrzených případů.

V jednom případě se jedná o blízký rodinný kontakt prvního případu z Ústí nad Labem. Pacientka je hospitalizována v Masarykově nemocnici.

Ve čtvrtek byl také dle předpokladů potvrzen koronavirus u muže z Prahy, který je blízkým rodinným příslušníkem ženy, u které byl koronavirus potvrzen včera. Oba jsou v izolaci v Nemocnici Na Bulovce.

Pozitivní testy na koronavirus vyšly nově u jednoho muže italské národnosti a jednoho české národnosti, kteří přijeli z Itálie.

Oba dva jsou taktéž hospitalizováni v Nemocnici Na Bulovce. Pražská hygienická stanice nyní provádí epidemiologické šetření a vyhledává všechny osoby, se kterými přišli dotyční do kontaktu.

K 5. 3. 2020 bylo v ČR celkem 407 vyšetřených osob na koronavirus. (sfr)