Praktičtí lékaři v Česku namísto s nemocemi pacientů bojují s nefunkčními elektronickými neschopenkami. (Ilustrační foto - redakční koláž)

Praktičtí lékaři v Česku namísto s nemocemi pacientů bojují s nefunkčními elektronickými neschopenkami. Stěžují si, že jim nefunkční systém e-neschopenek bere hodně času. Zkušenosti se zavedením povinného systému elektronických neschopenek probírali mladí praktičtí lékaři na konferenci v Brně s tím, že i po několika týdnech používání systém komplikuje život praktickým lékařům.

Podle místopředsedy Mladých praktiků Vojtěcha Muchy začínají e-neschopenky po téměř dvou měsících od povinného zavedení alespoň trochu fungovat s tím, že se je alespoň podaří odeslat. Systém však lékařům zabírá mnoho času.

Problémy však nejsou způsobené tím, že by lékaři nebyli dostatečně technicky zdatní. Jiné informační technologie využívají běžně.

„U elektronických neschopenek se bohužel ukazuje, že nezáleží na tom, zda jste starý či mladý, jestli jste technicky zdatný nebo s technikou bojujete. Všichni máme s tímto nedotaženým a nevyzkoušeným systémem stejné problémy,“ uvedla předsedkyně Mladých praktiků Markéta Pfeiferová.

Problémy pak lékaře brzdí v tom, na co léta studovali a připravovali se, tedy v léčbě pacientů, upřesnila.

Podle Muchy nejde jen o samotné vyplňování elektronické neschopenky.

„Ale i to je problém. Běžně se stává, že nemohu dohledat zaměstnavatele nebo profesi. I když nám slibovali, že neschopenka půjde odeslat i bez tohoto údaje, skutečnost je jiná,“ řekl.

I když se podaří formulář odeslat, často vznikají problémy na straně zaměstnavatelů.

„Pražská správa sociálního zabezpečení má ve schvalování neschopenek zpoždění až deset dní. Denně máme pět až deset telefonátů od zaměstnavatelů, jak to s jejich lidmi tedy je, zda jsou na neschopence, nebo ne a kde jsou papíry,“ stěžoval si Mucha.

Systém e-neschopenek je v provozu od 1. ledna. Lékaři musí podle zákona povinně posílat sociální správě formuláře o pracovní neschopnosti elektronicky. Papírové tiskopisy mohou použít jen při výpadku aplikací České správy sociálního zabezpečení, lékařského programu, internetového připojení či elektřiny.

Za nepoužívání e-neschopenek hrozí lékařům pokuta, a to za jeden případ až 10 tisíc korun. (sfr)