Investiční skupina DRFG, která patří zeti ministryně Aleny Schillerové a někdejšímu sponzorovi hnutí ANO Davidu Rusňákovi, dostala od ČNB pokutu 5 milionů. (Foto: DRFG)

Česká národní banka (ČNB) potrestala investiční skupinu DRFG, jejímž vlastníkem je zeť ministryně financí Aleny Schillerové (ANO). Společnost musí zaplatit pokutu 5 milionů korun za porušení zákona o podnikání na kapitálovém trhu. 

Informoval o tom server Neovlivní.cz.

„Rozhodnutí je již pravomocné. V dohledné době bude text rozhodnutí i s odůvodněním k dispozici na našem webu,“ sdělila Neovlivní.cz mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.

Několik let starý případ se týkal dluhopisového financování. Podle regulátora firma v létech 2014 a 2015 nenaplnila tehdejší podmínky pro vydávání bondů, které měly být podle ČNB opatřeny prospektem.

Samotná skupina i znalci trhu oponují tím, že pravidla pro firemní dluhopisové emise se stala jednoznačnými až po pozdější změně legislativy.

DRFG tvrdí, že vždy postupovala v nejlepší víře.

„Rozhodnutí České národní banky respektujeme. Nicméně k této více než 5 let staré věci došlo v době, kdy pro ni neexistoval ani ze strany České národní banky žádný výklad zákona,“ uvedla skupina ve stanovisku, které zveřejnil web Finsider.

„K tomu došlo až později v roce 2016 a DRFG a.s. ho okamžitě naplnila. Zdůrazňujeme, že i dle závěrů České národní banky nevznikla vlastníkům dluhopisů či dalším subjektům žádná škoda,“ dodala.

DRFG je investiční skupina, kterou Rusňák založil v Brně v roce 2011. Zaměřuje se především na investice do nemovitostí, telekomunikací a finančních služeb.

Tržby investiční skupiny DRFG předloni meziročně vzrostly o 105 procent na čtyři miliardy korun, hrubý provozní zisk EBITDA se zvýšil o 77 procent na 580 milionů Kč.

Aktiva společnosti se zdvojnásobila na 7,4 miliardy korun.