ODS požadují rezignaci ministryně financí Aleny Schilerové (ANO). Její zeť David Rusňák měl být napojen na mafiánskou skupinu. (Foto: ODS)

Občanští demokraté vyzvali ministryni financí Alenu Schillerovou (ANO) k rezignaci. Podle ODS by šéfka státní kasy měla odstoupit, aby nevznikaly pochybnosti o tom, že kryje vyšetřování moravské Cosa nostry. Skupina propojená s jejím zetěm Davidem Rusňákem je podle nich zodpovědná za paralýzu celní správy. 

„V těchto dnech se v médiích objevují informace o mafiánské struktuře, která byla napojena na řadu policistů, státních úředníků a politiků a do které byl zapleten i zeť ministryně financí David Rusňák. Vypadá to jako moravská Cosa nostra,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Nitky se podle občanských demokratů sbíhají právě u Schillerové.

„Tato skupina mj. paralyzovala i práci Celní správy, která je přímo podřízena Ministerstvu financí. Chapadla této chobotnice tak dosahují až k samotné ministryni financí Schillerové, která na oko bojuje s daňovými úniky, ale její okolí je napojeno na skupiny, které jsou podezřelé z toho, že okrádají a paralyzují stát,“ řekl dál Fiala.

Situaci přirovnal k filmu Prohnilí proti prohnilým.

Občanští demokraté proto Schillerovou vyzvali k rezignaci.

„Ministryně Schillerová by měla odstoupit, aby nevznikaly pochybnosti o tom, že kdokoliv kryje vyšetřování, a abychom předešli pochybnostem. Pokud to sama neudělá, měl by ji odvolat premiér Babiš,“ uzavřel Fiala v prohlášení.

Server Aktuálně.cz napsal, že skupina spojená s Rusňákem bránila vyšetřování obřích daňových úniků. Schillerové zeť Rusňák navíc figuroval ve dva roky staré kauze úniku informací z policejních spisů. Sám Rusňák si podle webu objednával u policistů lustrace vlastního jména v tajných policejních databázích.

Schillerová tvrzení ODS označila za „absurdní konstrukci“.

Rodinné problémy náměstkyně Schillerové: Měla by skončit, požaduje ministr Zaorálek

(pel)