Ministerstvo financí očekává v letošním roce hospodářský růst o 2 procenta.

Ekonomika České republiky by v letošním roce měla růst o 2 procenta. Odhaduje to ministerstvo financí v nové prognóze. Pro loňský rok resort ponechal odhad růstu na 2,5 procenta. Pro příští rok očekává nově ekonomický růst o 2,2 procenta. 

Letos i příští rok by měl být podle ministerstva financí růst tažen výdaji domácností díky růstu mezd a nízké nezaměstnanosti. Spotřebu by mělo podle úřadu podpořit i zvýšení starobních důchodů a dalších sociálních dávek.

„Pozitivně by k růstu měly přispívat i spotřeba vládních institucí a investice do fixního kapitálu,“ uvedl úřad v tiskové zprávě.

Hlavní rizika ze zahraničí pro odhadovaný vývoj ekonomiky představují podle MF rostoucí protekcionismus, nejistota ohledně budoucího uspořádání obchodních vztahů Spojeného království a Evropské unie a výraznější zpomalení hospodářského růstu v Německu a Číně.

Mezi rizika v rámci české ekonomiky zařadil úřad vývoj na trhu práce a trh s nemovitostmi.

Průměrná míra inflace by měla v roce 2020 dosáhnout 2,8 procenta a příští rok 2,2 procenta. V listopadové prognóze resort počítal letos s inflací 2,6 procenta.

Veřejné finance by tak za rok 2019 měly skončit v přebytku 0,3 procenta HDP. Letos by pak mělo být celkové hospodářství vyrovnané, předchozí předpověď přitom počítala s přebytkem.

Česká národní banka v aktuální listopadové prognóze očekává letos růst české ekonomiky o 2,4 procenta. Pro rok 2021 ČNB počítá s růstem o 2,8 procenta. (pel)