Pomoc Číně slíbil prezident Miloš Zeman. A obrátil i premiér Andrej Babiš (ANO), který nejprve humanitární pomoc odmítl, ale po kritice veřejnosti slíbil finanční pomoc a uspořádání sbírek.

Prezident Miloš Zeman slíbil v dopise pomoc Číně, která bojuje s epidemií koronaviru. Otočil i premiér Andrej Babiš (ANO), který nejprve humanitární pomoc odmítl se slovy, že zásoby potřebuje Česko pro sebe. Po kritice některých politiků a veřejnosti pak předseda vlády uvedl, že ČR poskytne Číně finanční pomoc a vyzve humanitární organizace k pořádání sbírek. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) navrhne vládě uvolnit až 10 milionů korun na nákup zdravotnických pomůcek pro Čínu. 

„Do této akce chceme zapojit i české firmy. Čína potřebuje naši pomoc v boji s koronavirem a jeho šířením,“ uvedl ministr na Twitteru.

Vládě chce navrhnout uvolnění peněz v pondělí.

A pomoc Číně nabídl v neděli i prezident Miloš Zeman. V dopise svému čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi vyjádřil soustrast.

„Současně bych Vás rád ujistil, že Česká republika stojí v boji s tímto zlem po boku Čínské lidové republiky a jejího lidu a je připravena v rámci svých možností ve spolupráci s dalšími státy mezinárodního společenství v této těžké době pomoci,“ napsal  Zeman.

Čínský velvyslanec Čang Ťien-min požádal o zvážení humanitární pomoci v pátek. Premiér Andrej Babiš (ANO) to nejprve odmítl, protože Česko potřebuje své zásoby pro své občany.

Po kritice některých poslanců a veřejnosti na sociálních sítích ale otočil i on. Babiš poté v sobotu večer uvedl, že Česko poskytne Číně finanční pomoc a vyzve humanitární organizace k pořádání sbírek.

„Roušky a léky potřebujeme hlavně pro naše občany, ale samozřejmě pomůžeme finančně, to je jasné. A oslovíme humanitární organizace, aby pořádaly sbírky,“ napsal premiér na Twitteru. (pel)

Babiš odmítl humanitární pomoc pro Čínu. Zásoby potřebuje Česko pro sebe