Česko nemůže Číně humanitárně pomoci, zásoby potřebuje pro sebe, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl humanitární pomoc Číně kvůli šíření koronaviru. Česká republika podle něj nemá možnosti, jak čínské žádosti vyhovět. Předseda vlády uvedl, že Česko potřebuje své zásoby pro své občany.

Čínský velvyslanec Čang Ťien-min požádal o zvážení humanitární pomoci v pátek, uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Podobný požadavek vznesla Čína i na Evropskou unii jako celek.

Správa státních hmotných rezerv má pro případ epidemie připraveny tisíce roušek, rukavic, ochranných oděvů a brýlí a desítky izolačních bioboxů. Může je uvolnit, nouzové zásoby jsou ale primárně určené pro ČR.

Babiš dále řekl, že úřady prověřovaly zásoby zdravotnických prostředků, které by Čína mohla kvůli nákaze potřebovat.

„Ale tam podle zprávy ministerstva zdravotnictví nemáme možnost nějakým způsobem pomoci, protože potřebujeme tyto zásoby pro naše lidi,” uvedl Babiš.

V Česku lidé ze strachu před virem vykoupili roušky v lékárnách, podle odborníků ale před nákazou nechrání. Roušky slouží k tomu, aby zabránily mikroorganismům dostat se zevnitř ven, k ochraně před nákazou slouží respirátory.

Pět českých občanů, kteří chtějí být evakuováni z Číny kvůli koronaviru, bude do Česka dopraveno v neděli večer. Do Prahy je přiveze vojenský speciál z Bruselu.

Budou vyšetřeni v pražské Nemocnici Na Bulovce, pak stráví dva týdny v karanténě.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) se na pondělním jednání kabinetu chystá předložit návrh na zastavení všech přímých letů mezi ČR a Čínou. (pel)