Britové oslaví odchod země z Evropské unie v centru Londýna. Chybět nebude hudba nebo speciální výzdoba.

Lidé ve Velké Británii se chystají veřejně slavit odchod země z Evropské unie. Hlavní oslava brexitu se čeká u budovy britského parlamentu v Londýně, kde bude tematická výzdoba. Premiér Boris Johnson přednese speciální projev. Organizátoři akce ze spolku Leave Means Leave (Odchod znamená odchod) očekávají tisíce účastníků. 

„Popadněte svou státní vlajku a přijďte oslavit brexit,“ láká iniciativa lidi na shromáždění.

Akce u areálu parlamentu ve Westminsteru má začít po 21:00 místního času (22:00 SEČ) a končit zhruba o dvě hodiny později těsně po okamžiku, kterým po 47 letech skončí členství Británie v EU.

Britský premiér Johnson pronese k obyvatelům speciální projev.

Cílem britské vlády je využít páteční „významný moment v naší historii“ v zájmu „hojení“ a opětovného sjednocení společnosti.

Vládní budovy v londýnské čtvrti Whitehall budou v pátek večer nasvíceny v kombinaci červené, bílé a modré barvy, což má „symbolizovat sílu a jednotu“ čtyř částí Spojeného království.

Celá oblast bude navíc lemována britskými vlajkami.

Původně se měl v okamžiku brexitu rozeznít ikonický londýnský zvon Big Ben, ale protože je v rekonstrukci doprovodí odchod z EU odpočet promítaný na sídlo britských premiérů v Downing Street.

Do oběhu bude vypuštěna i památeční brexitová mince v hodnotě 50 pencí. Kromě data brexitu je na ní vyražen nápis „Mír, prosperita a přátelství se všemi národy“. (pel)