Evropská komise chce mezi regiony závislé na uhlí a dalších fosilních palivech rozdělit nejméně 100 miliard eur (2,5 bilionu korun).

Evropská komise (EK) chce získat 100 miliard eur (2,5 bilionu korun) pro regiony závislé na uhlí a dalších fosilních palivech. Víceletý rozpočet EU by z této částky měl poskytnout 7,5 miliardy eur (189 miliard korun). Peníze z fondu mají být během 7 let přerozděleny těm oblastem v Evropě, které se mohou potýkat s problémy při přechodu na klimaticky čisté hospodářství. 

„Je to vzkaz těžařům uhlí v Asturii (Španělsko), západní Makedonii či Slezsku, rašelinářům v irských Midlands a či pobaltským regionům těžícím ropné břidlice,“ uvedl  výkonný místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Vyzval zároveň členské státy, aby vybraly regiony, pro které by pomoc mohla být určena.

V prosinci 2019 se lídři unijních zemí zavázali, že EU bude do roku 2050 uhlíkově neutrální. To znamená, že redukuje většinu svých emisí skleníkových plynů a ty zbývající vyváží např. výsadbou stromů.

Jako jediné se ke slibu odmítlo připojit Polsko. Chtělo ale znát detaily chystaného fondu, protože si od toho slibovalo významný příspěvek pro své uhelné regiony.

Podle Timmermanse se však nebude systém podpory označovaný jako Just Transition Mechanism (JTM) omezovat pouze na oblasti s těžbou uhlí.

Vedle zmíněných 7,5 miliard eur, které budou muset členské státy najít na období 2021 až 2027, bude pomoc spolufinancována z podílů jednotlivých zemí určeného na kohezní politiku. Většina peněz by ale měla pocházet z vyvolaných investic či projektů Evropské investiční banky. (pel)