Írán přiznal, že sestřelil ukrajinský civilní dopravní letoun se 176 lidmi na palubě.

Írán přiznal, že sestřelil ukrajinský civilní dopravní letoun. Představitelé Íránu uvedli, že íránská armáda ve středu neúmyslně sestřelila ukrajinské dopravní letadlo se 176 lidmi na palubě. Důvodem prý byla lidská chyba, informovala íránská armáda. Íránští představitelé se za „incident“ omluvily s tím, že zodpovědní lidé budou potrestáni.

Íránská armáda uvedla, že ukrajinské letadlo prolétávalo v blízkosti citlivého vojenského zařízení, které patří elitním íránským revolučním gardám. Proto bylo omylem považováno za nepřátelský cíl.

Írán v prohlášení vyjádřil soustrast rodinám obětí a slíbil, že zdokonalí své systémy, aby do budoucna takovýmto chybám předešla.

Boeing 737 ukrajinských aerolinek UIA se zřítil ve středu krátce po startu z teheránského letiště. Žádný z cestujících ani členů posádky pád stroje nepřežil.

Jen několik hodin před sestřelením civilního letounu vypálila íránská armáda 16 raket na dvě základny v Iráku, kde působí rovněž američtí vojáci. Šlo o odvetu za americký likvidační útok na vlivného íránského generála Kásema Solejmáního v Bagdádu.

Předpokládá se, že v té době byla z toho důvodu v pohotovosti íránská protivzdušná obrana.

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí byl v pátek informován, že letadlo omylem sestřelili Íránci, a vyslovil se pro to, aby tato informace byla po schůzce bezpečnostního vedení zveřejněna.

Íránský prezident Hasan Rúhání zdůraznil, že Írán hluboce lituje „velké tragédie a neomluvitelného omylu“. Ujistil, že incident nelze ponechat bez objasnění.

Nyní je podle něj nutné stanovit příčiny tragédie a stíhat ty, kteří se dopustili neodpustitelné chyby.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavíd Zaríf napsal, že pád ukrajinského letadla způsobila lidská chyba, k níž došlo „v době krize způsobené americkým nezodpovědným chováním“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci prohlásil, že Kyjev od Teheránu očekává úplné přiznání viny za sestřelení letadla, postavení viníků před spravedlnost, oficiální omluvu a kompenzaci. Požaduje také, aby měli ukrajinští experti plný přístup k vyšetřování.

Írán až dosud sestřelení ukrajinského letadla popíral. O tom, že ukrajinský letoun, možná omylem, sestřelili Íránci, hovořil přitom již ve čtvrtek s odvoláním na informace tajných služeb kanadský premiér Justin Trudeau, jehož země v troskách letadla přišla o 57 občanů. (sfr)