Česká ekonomika v loňském třetím čtvrtletí meziročně zpomalila růst na 2,5 procenta.

Česká ekonomika v loňském třetím čtvrtletí meziročně zpomalila růst na 2,5 procenta. Ve druhém čtvrtletí byl přitom růst 2,8 procenta. Mezičtvrtletní růst HDP ve stejném období zpomalil z 0,6 na 0,4 procenta. Experti postupné zpomalování růstu ekonomiky očekávali.

Poslední odhad růstu ekonomiky zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ) vloni v listopadu, tedy na konci třetího čtvrtletí. Nyní ČSÚ čísla zpřesnil.

„Toto zpřesnění bylo bez vlivu na celková tempa růstu hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí,“ uvedl ČSÚ.

Úhrn příjmů domácností, očištěný od sezónních vlivů, meziročně vzrostl ve třetím čtvrtletí vzrostl o reálnou hodnotu 1,6 procenta. Spotřeba domácností na obyvatele pak mezičtvrtletně vzrostla o 1,2 procenta. Meziroční růst byl 3,6 procenta.

„Výsledkem rychlejšího růstu příjmů domácností, než jejich výdajů proti předchozímu čtvrtletí byla vyšší míra úspor, a to 11 procent,“ napsali statistici. Míra úspor tedy vzrostla o 0,5 procenta. Investice domácnosti na rozdíl od dalších ukazatelů růst zrychlily, a to na 8,8 procenta.

„Míra investic nefinančních podniků se zvýšila proti předchozímu čtvrtletí o 0,3 procentního bodu,“ uvedl ČSÚ. Dostala se tak na 28 procent, to ale znamená meziroční pokles o 1,2 procenta. Mzdové náklady těchto podniků vzrostly meziročně o 6,2 procenta.

(eye)