Lhůta pro vracení odpočtu DPH se zřejmě prodlouží až na 45 dnů. Podle Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) a také Jana Skopečka (ODS) jde o kontokorent vlády na účet firem.

Lhůta pro vracení odpočtu daně z přidané hodnoty (DPH) se zřejmě prodlouží na 45 dnů. Pirátskému poslanci Mikuláši Ferjenčíkovi se nepodařilo prosadit úpravu, která by zachovala nynějších 30 dnů. Podle Ferjenčíka a také Jana Skopečka (ODS) jde o kontokorent vlády na účet firem.

„Je špatně, aby si vláda půjčila 24 miliard od firem,“ uvedl Ferjenčík.

Naopak pozměňovací návrh zachovávající pětidenní pětidenní toleranční dobu, po kterou nevzniká pokuta za opožděné podání daňového tvrzení, uspěl.

Lhůta pro vracení odpočtu DPH má umožnit vznik internetového portálu pro on-line vyřizování daňových záležitostí s finančním úřadem.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) novelu obhajuje s tím, že prodloužená lhůta bude ve prospěch daňových subjektů.

„Získá se čas na prověření nesporné částky,“ řekla.

Suma, kterou stát jednorázově získá, je podle ní vedlejším efektem novely.

Předloha přináší i další změny, například bude možné částečné vracení nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty v podobě záloh.

Podnikatelé si budou moci požádat o změnu daňového identifikačního čísla (DIČ) tak, aby neobsahovalo rodné číslo. Výbor nepodpořil požadavek Tomáše Martínka (Piráti), aby nově přidělovaná DIČ neobsahovala rodné číslo automaticky.

Dále novela umožňuje při vymáhání zajišťovacích příkazů využít nejen exekuci, která může fungování firmy ohrozit, ale i prohlášení o majetku nebo zástavní právo.

V případě prohlášení o majetku podle materiálu nebude ochromena činnost firmy proto, že by neměla přístup ke svým penězům.

O měsíc se má prodloužit lhůta pro podání daňového přiznání, pokud ho poplatník podá elektronicky. Snižují se některé sankce za porušení daňových povinností. (pel)