Nová finská premiérka Sanna Marinová navrhuje změnu pracovní doby. Podle jejího návrhu by lidé ve Finsku pracovali pouze 4 dny v týdnu a jejich pracovní doba by byla pouze šestihodinová.

Nová finská premiérka Sanna Marinová navrhla zkrátit pracovní dobu. Podle její představy by lidé ve Finsku pracovali pouze 4 dny v týdnu 6 hodin denně. Návrh chtěla prosadit změnou zákona, ale vláda zatím změny neplánuje. 

„Věřím, že si lidé zaslouží trávit více času se svými rodinami, blízkými, koníčky, a chtějí využít dalších možností jako je třeba kultura. Může to být pro nás další krok v pracovním životě,“ uvedla Marinová.

Navrhla zkrátit pracovní týden ze současných zákonných 40 hodin na 24 hodin. Lidé ve Finsku by podle návrhu pracovali pouze 4 dny v týdnu 6 hodin denně.

Premiérka tak chtěla umožnit pracovníkům trávit více času se svými rodinami.

Její návrh zamlouvá i finskému ministrovi školství Li Anderssonovi.

Šestihodinovou pracovní dobu má od roku 2015 i sousední Švédsko.

Francie v roce 2000 zkrátila pracovní týden z 39 na 35 hodin.

A změnu v pracovním životě vyzkoušela i v listopadu 2019 společnost Microsoft Japan. Ta ve snaze zlepšit rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem zavedla pro své zaměstnance třídenní víkendy. Produktivita práce vzrostla o neuvěřitelných 39,9 procent.

Rok předtím se systém osvědčil také v jedné z menších novozélandských firem Perpetual Guardian, která podniká ve správě privátního kapitálu.

Podobné snahy jsou vidět i v České republice.

Českomoravská konfederace odborových svazů by ráda pětitýdenní dovolenou a také  zkrácení pracovního týdne o půl hodiny denně. (pel)