Globální oteplování způsobili lidé a klimatické změny mají přímý vliv na počasí, ukázala studie vědců v Norsku a Švýcarsku.

Globální oteplování způsobil člověk a klimatické změny mají přímý vliv na počasí. Tvrdí to studie vědců zveřejněná v časopise Nature Climate Change. Meteorologické údaje z konkrétního místa a doby podle nich ovlivňují globální oteplování. Studie také potvrdila klíčovou roli člověka v procesu klimatické změny.

Informoval o tom server Lidovky.cz.

„Vždy jsme si mysleli, že klima a počasí jsou dvě různé věci. To stále platí, pokud bychom brali izolovaný případ jednoho místa v konkrétní dobu. Ovšem v globálním měřítku tohle už není pravda,“ uvedl Reto Knutti, jeden z autorů studie.

Průměrná teplota se podle studie zvýšila.

„Tento důsledek lidské činnosti můžeme pozorovat neustále, v jakýkoli moment,“ dodal.

Výzkumníci z vědeckých institucí v Norsku a Švýcarsku vzali statistické záznamy a klimatické modely, pomocí kterých analyzovali teploty a vlhkost vzduchu v různých částech světa.

Sesbírané údaje následně porovnali s předpovídanými důsledky klimatických změn a s historickými meteorologickými údaji.

Studie prokázala, že meteorologické údaje z konkrétního místa a doby ovlivňují globální oteplování. A potvrdila také potvrzuje klíčovou roli člověka v procesu klimatické změny.

Profesor univerzity v Berkeley Michael Wehner považuje výsledky studie jako hluboce zneklidňující.

„Tohle ukazuje, že lidmi způsobená klimatická změna je tak závažná, že ovlivňuje každodenní počasí v globálním měřítku. To je znepokojivé, jelikož i v tom nejlepším scénáři Země míří k mnohem vyšším teplotám,“ citovaly Lidovky.cz.

Za oteplování planety může člověk, zaútočily vládní úřady USA. Jejich šéf Trump je proti

Globální oteplování je klam: Není taková hrozba. Zveličuje se, tvrdí britští vědci

Skleníkové plyny neovlivňují klima na Zemi, dokázali američtí vědci v průlomové studii 

(pel)