Vědci proti Trumpovi: Nejnovější zpráva amerických vládních agentur a vědeckých institucí tvrdí, že globální oteplování je s největší pravděpodobností důsledkem lidské činnosti, respektive emisí skleníkových plynů.

Podle amerických vládních agentur může za oteplování planety člověk. Vědeckou zprávu schválil i Bílý dům, přitom prezident USA Donald Trump globální oteplování popírá a klimatické změny označuje za „čínský výmysl“. Jiní američtí vědci nedávno prokázali, že skleníkové plyny ani lidé neovlivňují klima na Zemi.   

Alarmistická zpráva amerických vládních agentur a vědeckých institucí, která byla zveřejněna ve Washingtonu, tvrdí, že globální oteplování je s největší pravděpodobností důsledkem lidské činnosti, respektive emisí skleníkových plynů. Za globální změnu prý mohou lidé a zplodiny produkované automobilismem, pálení fosilních paliv či kácení lesů.

Dokument je v přímém protikladu s politikou amerického prezidenta Donalda Trumpa, který globální oteplení popírá a klimatické změny označil za „čínský výmysl“, který má poškodit americké hospodářství.

Inkriminovanou zprávu o fatálním vlivu lidské činnosti na globální klima vypracovalo na padesát amerických vědců, zaštítil ji americký Kongres a Bílý dům s jejím zveřejněním souhlasil.

Dokument sestavují odborné vládní instituce každý čtvrtý rok. Znění schválila i Akademie věd USA.

„Klima ve Spojených státech je těsně spojeno se změnami klimatu ve světě a nynější období se vyznačuje nejvyššímu teplotami v dějinách moderní civilizace,“ varovali inkriminovaná vědci. Ti tvrdí, že v poslední době byl svět svědkem rekordního množství extrémních povětrnostních jevů a tyto trendy prý budou trvat dlouhodobě.

Podle studie byla změnami klimatu zasažena každá část Spojených států a to povodněmi na středozápadě, extrémními suchy na jihovýchodě a zvyšování teplot na Aljašce.

Zpráva označuje výsledky výzkumu za jednoznačné a podle jejích autorů neexistuje přesvědčivé alternativní vysvětlení, než že za rekordním oteplováním planety stojí činnost lidí.

Globální vědecký omyl

Výzkumy jiných vědců však „vědeckou“ zprávu vládních agentur USA zásadně popírají.

Jak ukázala nedávno zveřejněná studie amerických vědců Nikolova a Zellera, skleníkový efekt vyvolávaný „skleníkovými plyny“ nemá vliv na zemské klima, tedy na globální teplotu planety. Boj proti globálnímu oteplování, založený na omezování produkce skleníkových plynů, jako je CO2, vychází podle nich z vědeckého omylu.

Nikolov a Zeller to uvedli ve své nejnovější studii, která se soustřeďuje na fyzikální podstatu skleníkového efektu a vyvrací dosavadní oficiální pohled na skleníkový efekt. (sfr)

Více o tématu vlivu člověka na globální oteplování čtěte ZDE: 

Skleníkové plyny neovlivňují klima na Zemi, dokázali američtí vědci v průlomové studii