Václavské náměstí v Praze se opět zaplnilo tisíci demonstranty. Požadovali odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO). (Foto: Milion chvilek pro demokracii)

Na demonstraci za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO) na Václavském náměstí v Praze protestovalo několik tisíc lidí. Heslem série nových protestů, které má v plánu spolek Milion chvilek pro demokracii, je „Konec vlády jedné straky“.

„Chceme mít politiky, kteří nelžou, nekradou a nejsou ve střetu zájmů. Bohužel musíme konstatovat, že toto není případ našeho předsedy vlády Andreje Babiše,“ uvedl předseda spolku Mikuláš Minář.

Na náměstí se podle pořadatelů sešlo 80 tisíc lidí.

„Ačkoliv předseda vlády říká, že je křišťálově čistý a že poslední dva roky nevlastní Agrofert, tak se nyní jasně prokázalo, že nás vodí za nos a účelově lže,“ pokračoval Minář.

Lidé si přinesli transparenty s nápisy jako „Všetci kradnú, iba já čerpám“ či „Na vši patří petrolka, na Babiše kriminál“.

Původně plánovali organizátoři hlasitý protest, z důvodu tragédie v ostravské fakultní nemocnici ale bubeníky odvolali. Oběti střelby uctili protestující minutou ticha.

Krátce po sedmé hodině vyšel od Jindřišské ulice průvod směrem na Hlavní nádraží.

Spolek Milion chvilek svolal demonstraci v reakci na audit Evropské komise, podle kterého je český premiér ve střetu zájmů. Nadále totiž ovládá holding Agrofert, který pobírá unijní dotace.

Spolek požaduje Babišovu demisi, konec veřejných peněz pro Agrofert a aby Andrej Babiš vrátil peníze, které mu nepatří.

Zároveň bylo obnoveno Babišovo trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Demonstrace budou pokračovat i během příštího týdne. V pondělí 16. prosince se mají konat ve 120 obcích kromě Prahy a krajských měst.

Následující den se pak má opět zaplnit Václavské náměstí v Praze a ve čtvrtek 19. prosince se má demonstrovat v krajských městech. (pel)