Přechod na DVB-T2 v Česku začíná: Nejlevnější set-top boxy jsou už vyprodané.

Vypínání současného digitálního pozemního „anténového“ vysílání ve formátu DVB-T v Česku začne dnes minutu před půlnocí. A kdo nemá novější televizi nebo speciální set-top box, tak již TV signál „ze vzduchu“ nechytne. Na trhu však není dostatek set-top boxů. Ty nejlevnější jsou vyprodané, nepřipravení lidé si tak budou muset připlatit. A do Česka navíc míří expresní zásilka právě se set-top boxy. 

„Nejlevnější kusy, tedy kolem 500 korun, již kvůli velkému zájmu nejsou k dostání. Nyní se cena nejlevnějšího set-top boxu pohybuje kolem 800 korun,“ řekla mluvčí Alzy.cz Patricie Šedivá pro Seznamzprávy.

Prodeje těchto zařízení podle ní vzrostly jedenáctkrát.

A že nejlevnější varianty zmizely, potvrdily i další obchody.

Přepínání stávajících pozemských vysílačů z DVB-T na DVB-T2 začalo 27. listopadu 2019 v Praze a ve Středočeském kraji.

Pokračovat bude postupně v jednotlivých regionech a skončí v červnu 2020. Obchodníci proto očekávají další vlny v ostatních regionech.

Někteří lidé si ale namísto pořízení set-tob boxu koupili rovnou novou televizi. Podle Šedivé stouply prodeje televizorů s technologií DVB-T2 meziročně o více než 160 procent.

Poslední průzkum ukázal, že domácnosti na přechod k DVB-T2 stále nejsou připraveny.

Nové vysílání je schopno přijímat jen 56 procent domácností, kterých se změna týká – tedy těch, které sledují televizi a signál chytají přes anténu.

Přechod na nový standard se týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Jako důvod pro přechod na formát DVB-T2/HEVC se uvádí nutnost uvolnit pásmo 700 MHz pro mobilní operátory, a to v rámci celé Evropy. DVB-T2 využívá pro šíření televizního signálu menší rozsah spektra.

Ministerstvo průmyslu bude vybraným skupinám platit příjem digitálního vysílání v DVB-T2

ČRa se lidem snaží namluvit, že Prima bude v DVB-T2 vysílat v HD kvalitě. Nebude

Temné prognózy kolem přechodu na televizní vysílání standardu DVB-T2 se naplňují

(pel)