Na vydavatelství Mladá fronta stíhaného podnikatele Františka Savova míří návrh na insolvenci.

Vydavatelství Mladá fronta (Mf) spojované se stíhaným podnikatelem Františkem Savovem hrozí konkurz. Návrh podala společnost Bazcom, podle které dluží po splatnosti desítky milionů korun. Jediným akcionářem vydavatelství je americká společnost European Financial Services, za kterou stojí český podnikatel František Savov. Podnikatel, který žije v Británii a zatím se tam úspěšně brání vydání do Česka, kde je obviněný z daňových úniků.

Informovaly o tom Hospodářské noviny.

„Vydavatelství Mladá fronta se nenachází v úpadku. Pohledávky, kterými argumentuje v insolvenčním návrhu navrhovatel jsou neplatné. Návrh je tedy jednoznačně šikanózní a účelový. Navíc už druhý z dílny insolvenční mafie Czechoslovak Group. Podobný návrh byl totiž soudem už před časem v neveřejném řízení zamítnut,“ uvedla mluvčí vydavatelství Pavlína Míčová pro HN.

Bazcom podle rejstříku přihlásil svou pohledávku 4,3 milionu korun, kterou převzal od firmy Procusys, ale uvedl i další věřitele.

Například společnosti Europrint podle návrhu Mf dluží 23 milionů, firmě Bohemia Silver 2,5 milionu a firmě FINIDIR 3,1 milionu korun. Dluží také na nájemném nebo tiskařských službách.

Mladá fronta vydává například ekonomický týdeník Euro a další časopisy, například lifestylové magazíny Esence a Hipster. Portfolio vydavatelství se od června 2017 v divizi Magazíny významně rozšířilo o řadu titulů, především v segmentu auto-moto, a také sportovních a hobby magazínů.

Divize Online provozuje také ekonomický web Finance.cz a dalších 12 specializovaných online titulů. Divize Knihy na trh ročně uvede kolem 200 nových titulů.

Miliardář Savov je spolu s deseti dalšími lidmi obviněný v kauze stamilionových daňových podvodů. Zatčení se vyhnul útěkem do Londýna. Před vydáním do Česka se brání tím, že podal ve Velké Británii žádost o azyl.

A v Česku má navíc vzniknout „Katolická banka“ s vazbou právě na stíhaného podnikatele Savova.

Českobudějovická diecéze Katolické církve si jako partnera totiž vybrala „kampeličku“ Artesa, která se dle dostupných informací o policejním vyšetřování podílela na podvodech s DPH, jež měl organizovat Savov. Existují indicie, že Savov kampeličku ovládá.

V Česku má vzniknout „Katolická banka“ s vazbou na stíhaného podnikatele Savova

(pel)