Vláda se znovu marně snažila sněmovnou protlačit daňový balíček, který by od příštího roku zvýšil daně na alkohol, tabák a hazard.

Vláda Babišova hnutí ANO a ČSSD se znovu snažila protlačit zvýšení daní od příštího roku. Sněmovna se kvůli daňovému balíčku sešla na mimořádném jednání. Poslanci o předloze, která zvyšuje daně na alkohol, tabák a hazard, diskutovali už několikrát, i tentokrát bez výsledku. Přijetí balíčku blokuje opozice. 

Rozpravu zahájil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který zkritizoval navrhovaný nový způsob zdanění technických rezerv pojišťoven. Označil to jako „projídání budoucnosti“. Dopad by navíc podle něj nebyl rozložen rovnoměrně mezi jednotlivé pojišťovny, a mohlo by tak jít o daňovou diskriminaci.

Stanjurův projev nakonec trval asi 2,5 hodiny. Předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek poté navrhl, aby sněmovna mohla projednávat a případně i hlasovat o daňovém balíčku až do 19:00. Zdůvodnil to tím, že dolní komora bude mít na debatu dostatek času.

Tento návrh ale jménem většiny opozičních klubů Stanjura vetoval, jak mu umožňuje jednací řád.

Místopředsedkyně klubu ČSSD Kateřina Valachová pak navrhovala, aby sněmovna mohla schvalovat daňový balíček a návrh na vyšší rodičovský příspěvek i ve čtvrtek od 9:00 do 19:00. I to ale vetovaly tři opoziční kluby. Schůze tak bude pokračovat v pátek.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) označuje kroky opozice jako obstrukce.

Při předkládání zákona sněmovně uvedla, že „hlavním cílem je zvýšit ochranu občanů před vznikem závislostí na návykových látkách a hraní hazardních her a omezit škodlivé společenské dopady, které jsou s těmito závislostmi spojené, a to s pomocí změn ve zdanění tabákových výrobků, tvrdého alkoholu a hazardu“.

KSČM vyzvala ministerstvo financí a hnutí ANO, aby se s opozičními stranami na kompromisu ohledně daňového balíčku, dohodly. Je to důležité i kvůli státnímu rozpočtu, jehož návrh už s příjmy ze zvýšených daní počítá, řekl poslanec Jiří Dolejš.

Opozice dlouhodobě kritizuje fakt, že vláda chce jen více peněz do rozpočtu.

Spotřební daň z cigaret a zahřívaného tabáku by od příštího roku měla stoupnout  z 27 procent na 30 procent u procentní části a z 1,46 koruny na 1,61 koruny na kus u pevné části sazby.

Podle tabákových firem by se tak cena jedné krabičky mohla zvýšit až o 13 korun. Podle ministerstva financí bude růst u minimální sazby 5,4 koruny na krabičku cigaret.

Spotřební daň z lihu by se pak měla navýšit z 57 korun na 64,50 koruny na půllitru 40procentního alkoholu.

U hazardních her se ministerstvo chystá zvýšit sazbu u kurzových sázek, tombol, turnajů malého rozsahu a tzv. totalizátorových her z 23 na 25 procent, a u loterií, bing a živých her z 23 na 30 procent.

Rodičovský příspěvek má podle vládního návrhu vzrůst od ledna z 220 tisíc korun na 30 tisíc korun. Vláda vyšší rodičovskou svázala právě se schválením daňového balíčku, podle opozice si kabinet bere rodiče jako rukojmí.

Pojišťovny kvůli zdanění rezerv nebudou zhodnocovat klientům jejich peníze

Daňoví poplatníci odvádí čím dál víc peněz: Státu přitekly navíc miliardy korun

(pel)