Daňoví poplatníci odvádějí státu čím dál více peněz.

Daňoví poplatníci v Česku ze svých kapes odvádějí na daních státu čím dál více peněz. Výnos daně z přidané hodnoty vrostl o 14 miliard na 307,1 miliardy. A zvýšil se i výběr většiny dalších daní – například na dani z příjmu právnických osob stát získal o zhruba 12 miliard více, celkem 145,2 miliardy korun. 

Data zveřejnila Finanční správa ČR.

Na spotřebních daních potom lidé zaplatili 121 miliard korun.

Zatímco DPH a daň z příjmu právnických osob stouply o 5 až 10 procent, výběr spotřebních daní a také daní z technických her je podobný jako loni.

Celkové příjmy státu z daní bez pojistného na sociální zabezpečení za tři čtvrtletí stouply meziročně o 6,5 procenta, tedy o 47,8 miliardy, na 786,9 miliardy korun.

DPH, daň z příjmu právnických osob i daň z příjmu fyzických osob patří mezi takzvané sdílené daně, jejichž výnosy putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů.

Do krajů putuje 8,92 procenta a obcím jde 23,58 procenta z celostátního hrubého výnosu daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob.

Samotný státní rozpočet za tři čtvrtletí z DPH získal 207,7 miliardy korun, meziročně o 9,3 miliardy korun více.

Na firemních daních do státní pokladny putovalo 98,2 miliardy korun, meziročně o devět procenta více.

Babišova vláda původně slibovala nezvyšovat daně. Daňový balíček, který nyní protlačuje ve sněmovně, ale zvyšuje zdanění alkoholu, tabáku a hazardu.

Mimořádná schůze sněmovny ke schvalování vládního daňového balíčku začne 25. října. Schůzi svolal místopředseda dolní komory Vojtěch Filip (KSČM) z podnětu skupiny poslanců ANO, ČSSD a KSČM.

V pátek 18. října ke schvalování daňových změn nedošlo. Opozice však plán už dříve zkritizovala, prý se jedná jen o snahu získat peníze, které menšinové vládě ANO s ČSSD docházejí.

(pel)