Lidem v Mostě se nechce se smetím, tak ho hází z okna na ulici. (Foto: Město Most)

Most přišel s nezvyklým experimentem. Tamní technické služby přestaly na 10 dní uklízet lokalitu Chanov. Obyvatelé si s tím poradili tak, že začali vyhazovat odpadky z oken na ulici. Na sídlišti to tak vypadá jako na smetišti. Cílem města přitom bylo, aby lidé s odpadky nakládali lépe. 

„Technické služby města Mostu zajišťují v této lokalitě každý pracovní den úklid veřejného prostranství. Město se proto rozhodlo deset dní za bytovým domem neuklízet, aby se přesvědčilo o přístupu obyvatel k nakládání s odpady,“ uvedl primátor města Mostu Jan Paparega.

Výsledek je podle něj naprosto alarmující.

„Přesvědčili jsme se o tom, že zde není vůle k běžnému nakládání s odpady, natož k jejich třídění,“ konstatoval.

Foto: Město Most

Podle primátora Mostu Jana Paparegy šlo o způsob, jak přesvědčit obyvatele, aby lépe nakládali s odpadky. Technické služby města jinak místo podle úřadu uklízejí každý pracovní den.

Mluvčí magistrátu Klára Vydrová upozornila, že problémy nejsou jen v Chanově, ale také v dalších částech Mostu.

„Přitom lidé v této lokalitě, ale samozřejmě i v ostatních lokalitách našeho města, mají dost možností, jak se odpadů vyprodukovaných jejich domácnostmi zbavit. Bez toho, aby je museli vyhazovat z okna,“ uvedla Vydrová.

Sídliště Chanov vzniklo na konci 80. let minulého století. Obyvatelé několik domů zcela zničili. Město některé budovy už před lety dalo zbourat, další bourá postupně.

(pel)