Česko chce dát 300 milionů korun na pomoc africkým uprchlíkům.

Česko chce poslat v příštích třech letech 300 milionů korun africkým uprchlíkům. Peníze určené na humanitární pomoc mají zastavit proudění migrantů do Evropy. Navrhuje to ministerstvo zahraničí v materiálu, který projedná vláda.

„Předkládaný materiál navrhuje aktivity, jimiž ČR účinně přispěje k odstraňování základních příčin nelegální migrace z Afriky do EU asistencí zdrojovým i tranzitním zemím migrantů, tedy přímo v místě jejich vzniku,“ je uvedeno ve zprávě resortu.

Ministerstvo zahraničí upozornilo, že rychlý populační růst v Africe spojený s růstem nezaměstnanosti a nestabilitou jsou příčinou nelegální migrace do Evropy.

V letech 2020 až 2022 by proto mělo jít africkým zemím každý rok na pomoc 100 milionů korun, dohromady tedy 300 milionů. Peníze půjdou na podporu míru, hospodářský rozvoj a sociální rozvoj.

Celkem 141 milionů korun je určeno na podporu míru, bezpečnosti a stability. Peníze poslouží na posílení ochrany hranic, na pomoc lidem, kteří utekli z domovů, ale zůstali ve své zemi, a na pomoc uprchlíkům, kteří se do vlasti vrátili.

Do programu pro hospodářský rozvoj zamíří 120 milionů korun. Zahrnovat bude projekty na zlepšení životní úrovně, aby se snížila motivace lidí opouštět zemi.

Na program pro sociální rozvoj je určeno 30 milionů korun. Devět milionů budou činit náklady na logistiku spojenou se všemi programy.

Peníze poputují do severní a západní Afriky, oblasti afrického rohu a regionu Sahelu, tedy jižního okraje Sahary.

(pel)