Milion chvilek pro demokracii vyzval ke konání svatováclavských akcí na protest proti zastavení trestního stíhání v kauze Čapího hnízda. (ilustrační foto - archiv)

Milion chvilek pro demokracii vyzval ke konání svatováclavských akcí na protest proti zastavení trestního stíhání v kauze Čapího hnízda. Při celorepublikové akci Kroky pro demokracii se v den sobotního státního svátku uskuteční více než 130 pochodů na různých místech České republiky.

Spolek tentokrát nechystá jednu centrální masivní demonstraci akci, ale sérii více akcí. Představitelé spolku doporučili svým příznivcům, aby protestní akce pojali také jako výzvu k vysvětlení rozhodnutí o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo.

Milion chvilek letos organizoval sérii demonstrací za nezávislost justice, protesty se ale postupně zaměřily i proti Babišovi a prezidentu Miloši Zemanovi.

V Praze se například plánuje happeningový pochod z Václavského náměstí na Kampu, který je určen zejména pro zastánce hlubší evropské integrace nebo pro ty, kteří považují za nutnou ochranu životního prostředí.

Původně mělo jít o pochody, výlety, výšlapy či průvody, jejichž vyzněním měla být obecná podpora demokracie a soudržnosti mezi lidmi a důraz na to, že právě společnými zážitky se buduje občanská společnost.

Záměr však nabyl nové podoby poté, co bylo potvrzeno zastavení trestního stíhání Andreje Babiše.

Spolek Milion chvilek pro demokracii vyzval organizátory a účastníky, že mohou své akce pojmout i jako veřejnou výzvu k důkladnému vysvětlení tohoto rozhodnutí a k upozornění na jeho důsledky.

Pražské městské státní zastupitelství nedávno zastavilo trestní stíhání premiéra Andreje Babiše i dalších obviněných v kauze dotace pro farmu Čapí hnízdo. Usnesení ještě může zrušit nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Další velkou demonstraci proti premiérovi Babišovi a za nezávislost justice oznámil spolek Milion chvilek na 16. listopadu. Akce se bude konat na pražské Letné.

Dosavadní protesty spolku vyvrcholily červnovou demonstrací, která se stala největší protestní akcí od roku 1989. Podle organizátorů na ni dorazilo čtvrt milionu lidí. (sfr)